Красимир Вълчев: Няма да има нулева учебна година

0
148
Красимир Вълчев
Красимир Вълчев. Снимка: Фейсбук

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев беше категоричен, че няма да има нулева учебна година. Като последен вариант обаче е възможно да се учи и през летните месеци.

По последни данни заразените с коронавирус деца са 630, а учителите са 1534. Под задължителна карантина пък са поставени 15 170 деца и 2401 преподаватели.

137 училища са преминали изцяло на онлайн обучение, като много са те в София, Пловдив, Варна и Бургас. В 1300 школа няма регистриран нито един случаи на COVID-19.

В момента 40% от учениците се обучават дистанционно, като това е в резултат на решение на областните кризисни щабове за борба с коронавируса. Отделно 5% от школата са поискали да преминат на онлайн обучение.

Министърът беше категоричен пред „bTV“, че диференцираният подход е много по-добър, отколкото решението да бъде взимано на национално ниво. Той подчерта, че няма вариант, при който да няма негативи и че трябва да се ходи на училище, доколкото това е разумно. Вълчев каза още, че не можем да си позволим едни и същи деца да стоят вкъщи до месец март, защото тепърва се задават зимните месеци, през които се очаква грипна вълна и тогава вероятно всички ученици ще се обучават в онлайн среда.

Обсъжда се и вариантът за носене на маски и в час, като от думите на министъра стана ясно, че вече има училища, които предприемат и тази стъпка. Според него обаче това трябва да важи за децата след 4-ти клас.

От неговите думи стана ясно още, че не се обмисля да има две дати за изпитите след 7-ми клас, но може да отпадне част от материала, който ще бъде включен в препитването.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments