Красимир Папукчийски: Интермодалните терминали ще подобрят логистичната свързаност между България и Северна Македония

0
45
Среща
Среща. Снимка: МТС

„Интермодалните терминали трябва да бъдат приоритет за всички държави в Европейския съюз и за страните, които тепърва ще се присъединят към него.“

Това обяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски по време на среща с министъра на транспорта и съобщенията на Република Северна Македония Благой Бочварски.

Повод за визитата на зам.-министър Папукчийски в Република Северна Македония е стартирането на строителството на магистралния участък между Тетово и Гостивар, който е част от Коридор VIII. Българската страна успя да постигне включване на проекта в обхвата на новия Европейски транспортен коридор „Западни Балкани – Източно Средиземноморие“

„Важно е да бъдем подготвени не само с пътищата, но и да обърнем внимание на железопътния транспорт, за да разгърнем целия Коридор VIII“, посочи Красимир Папукчийски.

По думите му, за да се осъществят тези намерения, трябва да се увеличи скоростта, за да се намали времето на пътуване между София и Скопие, като по този начин железопътният транспорт ще е конкурентен на автомобилния.

В рамките на дискусията зам.-министър Папукчийски изрази убеждение пред своите колеги, че за по-добра логистична свързаност, е необходимо изграждането на интермодален терминал на територията на Република Северна Македония.

По време на разговора на зам.-министър Папукчийски с Хари Локвенец, генерален директор на JП ЖРСМ ИНФРАСТРУКТУРА се обсъдиха параметрите и работата по Коридор VIII в частта железопътен транспорт. В най-скоро време предстои представители на македонската страна да се запознаят с развитието на интермодалния терминал в Пловдив.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments