Красимир Дачев: В България не работят само тези, които не искат да работят

0
174
Красимир Дачев
Красимир Дачев. Снимка: Кадър от видео на "NOVA"

Българският бизнес поглежда към Индия с надеждата да реши проблема с липсата на кадри за редица специалности на пазара у нас. Темата коментира зам.-председателят на УС на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев пред ‘NOVA“.

По думите му Индия е един голям резервоар на кадри и само след две тя ще е 1/5 от световната работна сила. Става дума за квалифицирани работници, които говорят английски и поради тази причина са подходящи за работа в чужбина. 

„Както ние се отваряме към Европейския съюз и полека-лека се изравняват условията, така става и с целия свят. Това е един нормален процес и става въпрос за преговори“.

Според Дачев работещите в България в момента са паднали под 3 млн. души, а когато от тях се извадят стотиците хиляди оранители и заетите в администрацията, остават по-малко от 2 млн. работници. По думите му недостигът в момента е от около 280 00 кадри, а само след две години цифрата ще набъбне до 800 000. Той коментира и проблема с това, че много млади българи стоят без работа и но и не си търсят такава.

„Те не исакт да работят, въпреки че държавата големи стимули. В България не работят само хора, които не искат“.

По думит му има длъжности, за които просто няма хора. Търсят се най-много средни квалифицирани кадри – апартчици, хора с дисциплина и базова подготовка. За да бъдат годни за работа те могат да преминат курс, но преди това трябва да разполагат и с някакво базисно образование

Въвеждат нови такси за някои лични документи

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments