Красимир Богданов: Антибългарската политика на властите в Северна Македония наподобява нацистки геноцид

0
38
Красимир Богданов
Красимир Богданов. Снимка: ВМРО

Граничните власти на Република Северна Македония без всякакво основание държаха с часове наред на границата с България изявения македонски българин Томе Блажески. У него са открити 9 български книги, като 5 от тях са написани на официалния език на РСМ. Това се казва в позиция на Красимир Богданов от ВМРО

Блажески се връща от посещение в Брюксел, където представя пред евродепутатите тежкото положение на българите в Северна Македония. Пристига на летище София и след престой в България заминава за границата. При преминаването на ГКПП „Делчево“ е задържан за няколко часа. Впоследствие е освободен, а посочените книги са конфискувани.

Томе Блажески е председател на сдружение „Цар Борис III“. Срещу офиса на същия клуб в Охрид преди време беше извършен терористичен акт, свързан със стрелба и хвърляне на камъни, а преди това и други нападения. На 19 януари миналата година жестоко беше пребит секретарят на клуба Христиан Пендиков. Българският културен клуб „Иван Михайлов“ в Битоля пък беше подпален. След тези откровени атентати на никой от извършителите не е наложено сериозно наказание. Точно обратното, двата български културни клуба официално са забранени и закрити с решение на македонския парламент.

Всичко това е в резултат на безобразно слабата ни външна политика по отношение правата на българските общности зад граница. Теми като „Шенген“, „Еврото“, „Украйна“ изместиха важното задължение България да бъде защитник на своите – на всички хора с българско самосъзнание, независимо къде живеят. Това бездействие насърчи РСМ да премине в настъпление. Споменатите примери на жестокост, вандализъм и омраза към всичко българско нямат аналог в нито една съвременна европейска държава. Те наподобяват методите на нацисткия геноцид през 30-те и 40-те години на XX век. Забраняването, отнемането и изгарянето на книги е елемент на точно тази политика.

Нещо повече, насърчаваната от властите в Скопие политика на македонизация вече се провежда на българска територия. През есента на 2022 г. в Благоевград беше открит Македонски културен клуб „Никола Вапцаров“ – Благоевград, в присъствието на лидера на партията, която се бори за македонско национално единство Християн Мицкоски.

Същият, както и действащият президент Пендаровски в скорошните си предизборни речи обявиха, че ще се борят за правата на потиснатото и измъчвано македонско малцинство в България. Подпомагана от Скопие, възобнови дейността си и незаконната сепаратистка организация ОМО Илинден – Пирин, която предстои да проведе Всемакедонски събор в чест на Яне Сандански гр. Мелник. И тук е апогеят на безидейността на досегашната, а евентуално и бъдеще „Сглобка“, която позволява провеждането у нас да се провеждат антибългарски сборища, а не предприема нищо за защита правата на македонските граждани с българско самосъзнание.

Върховният касационен съд ще разгледа сигнала от Николай Денков срещу главния прокурор

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments