Кралските военновъздушни сили и германските самолети прехващат руски самолети близо до въздушното пространство на Естония

0
12
Бойни самолети.
Бойни самолети. Снимка: Пиксабей

Кралските военновъздушни сили и германските изтребители са прихванали руски самолет близо до естонското въздушно пространство в първата съвместна операция от този вид, предава „BBC“.

Двата „Тайфун“ бяха качени във вторник, за да прихванат самолет за зареждане с гориво Ил-78 Мидас, летящ между Санкт Петербург и Калининград. Самолетът не успя да се свърже с контрола на въздушното движение в Естония. Британските и германските военновъздушни сили в момента провеждат планирана съвместна въздушна операция на НАТО в региона.

Самото прихващане е рутинно, но за първи път подобна операция се провежда съвместно от двете страни. Инцидентът идва на фона на повишеното напрежение между НАТО и Русия заради руската инвазия в Украйна, въпреки че няма доказателства за връзка с докладвания във вторник сблъсък между руски изтребител и американски дрон над Черно море.

След като ескортираха „Мидас“, двата самолета бяха пренасочени да прихванат самолет „Ан-148“, който също минаваше близо до въздушното пространство на Естония.

Реактивните самолети са част от 140 експедиционно въздушно крило на RAF и немското 71 тактическо въздушно крило „Рихтхофен“.

Кралските военновъздушни сили се готвят да поемат ръководството на отдавна установената мисия на НАТО за наблюдение на въздуха в Балтийско море от германските военновъздушни сили през април. След това ще ръководи мисията в продължение на четири месеца, като съвместните британски и германски операции ще продължат до края на април.

Четири самолета „Тайфун“ на Кралските военновъздушни сили на Великобритания в момента са разположени като част от мисията и са базирани във въздушната база Амари в Естония. Министърът на въоръжените сили Джеймс Хийпи заяви:

„НАТО продължава да формира основата на нашата колективна сигурност. Това съвместно разполагане на Обединеното кралство и Германия в балтийските страни ясно демонстрира нашата колективна решимост да се противопоставим на всяка потенциална заплаха за границите на НАТО, като същевременно демонстрира нашата комбинирана сила.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments