Кралица Елизабет II е починала

0
1354
Кралица Елизабет II
Кралица Елизабет II. Снимка: The Royal Family, Facebook

Кралица Елизабет II, най-дълго управлявалият монарх на Обединеното кралство, почина в Балморал на 96 години. Тя управлява 70 години, припомня „BBC“.

Семейството й се събра в шотландското имение, след като опасенията за здравето й нараснаха по-рано днес. 

Кралицата се качи на трона през 1952 г. и стана свидетел на огромна социална промяна. С нейната смърт най-големият й син Чарлз, бившият принц на Уелс, ще поведе страната в траур като нов крал и държавен глава на 14 царства на Британската общност. В изявление Бъкингамският дворец обяви:

„Кралицата почина мирно в Балморал този следобед.

Кралят и кралицата /ред. бел.- Чарлз и Камила/ ще останат в Балморал тази вечер и ще се върнат в Лондон утре.“

Всички деца на Елизабет II пристигнаха в Балморал, близо до Абърдийн, след като лекарите поставиха кралицата под медицинско наблюдение. Нейният внук принц Уилям също е сред тях. Очаква се на място да пристигне и принц Хари.

Управлението на кралица Елизабет II като държавен глава обхваща следвоенните строги икономии, прехода от империята към Британската общност, края на Студената война и влизането на Обединеното кралство и оттеглянето от Европейския съюз. Нейното царуване обхваща 15 министър-председатели, започвайки с Уинстън Чърчил, роден през 1874 г., и включително Лиз Тръс, родена 101 години по-късно през 1975 г. и назначена от кралицата по-рано тази седмица. Тя провеждаше седмични аудиенции със своя премиер по време на управлението си.

В Бъкингамския дворец в Лондон тълпите, очакващи актуална информация за състоянието на кралицата, започнаха да плачат, когато научиха за нейната смърт.

Кралицата е родена като Елизабет Александра Мери Уиндзор в Мейфеър, Лондон, на 21 април 1926 г.

В свое изявление Негово величество кралят написа:

„Смъртта на моята любима майка, нейно величество кралицата, е момент на най-голямата тъга за мен и членовете на моето семейство. Скърбим дълбоко за смъртта на един ценен суверен и много обичана майка. Знам, че нейната загуба ще бъде дълбоко почувствана в цялата страна, кралствата и общността и от безброй хора по света.

По време на периодa на траур и промяна аз и моето семейство ще бъдем утешени и подкрепени от знанието за уважението и дълбоката привързаност към Кралицата.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments