Краен срок за заявленията за гласуване на хора с увреждания

0
146
Избори, бюлетина
Избори. Снимка: Архив

Крайният срок, в който хората с трайни увреждания могат да подават заявления за гласуване в подвижна избирателна кутия, изтича днес.

Това се отнася за избиратели, които не са подали заявление до 17 септември. Според Централната избирателна комисия /ЦИК/ те могат да заявят гласуване в подвижна урна, ако в населеното място е назначена подвижна Секционна избирателна комисия /СИК/. Искането става писмено, чрез заявление по образец, или по електронен път на интернет страницата на съответната община.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова напомни, че на тези избори за втори път масово се гласува само с машини.

Относно сигурността на машинния вот тя обяви, че е предвидено да се удостовери съответствието на софтуера и на типа устройство за гласуване от три държавни институции. Те са Министерство на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация, които ще излязат с доклад и със свое решение. ЦИК го очакват в началото на следващата седмица.

На изборите на 2 октомври с хартиени бюлетини ще се гласува в около 2200 секции в страната от общо 11600 и в 450 в чужбина.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments