КПКОНПИ ще се сътрудничи със службата за разследване на Литва

0
36
Зидрунаш Барткуш
Снимка: КПКОНПИ

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров и директорът на Специализираната служба за разследване (STT) на Република Литва Зидрунаш Барткуш подписаха Споразумение за сътрудничество, съобщиха от антикорупционната комисия. В документа се предвижда провеждане на взаимни консултации за обмен на опит и добри практики, предоставяне на информация за промени в законодателството, взаимодействие в областта на превенция на корупцията, както и обучения на служители.

Сотир Цацаров
Снимка: КПКОНПИ

Специализираната служба за разследване е създадена с решение на правителството на Литва през 1997 година. В обсега на правомощията на службата попадат разследване на случаи на корупция в публичния сектор и съдебната система, анализ и превенция на корупционния риск, повишаване на информираността на обществото за заплахите от порочни практики.

От март в STT е било създадено ново звено за възстановяване на активи. Дейностите му включват установяване на незаконни активи, обработка на информация с по-голям обем бази данни и активизиране на международното сътрудничество с подобни структури. Звеното има правомощия да проследява подозрителни банкови транзакции, както и да предотвратява действия, които са свързани с укриване или узаконяване на имущество, което е придобито от корупционни престъпления.

До момента КПКОНПИ е подписала Споразумения за професионално сътрудничество със сходни институции в Италия, Полша, Украйна, Черна гора, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Косово. Антикорупционната комисия у нас е член и на Мрежата на органите за превенция на корупцията към Съвета на Европа.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments