КПКОНПИ с искове за отнемане на имущество за около 7 милиона лева

0
68
КПКОНПИ
КПКОНПИ. Снимка: Искра.бг

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ внася искове в окръжните съдилища у нас на обща стойност 6 955 624,11 лева, съобщиха от ведомството. В цената са прибавени 50 моторни превозни средства, както и 10 недвижими имота.

В Окръжен съд-Бургас се внася искова молба срещу Христо Христов за 226 402,73 лева. Претендира се и стойността на едно моторно превозно средство, както и на 7 недвижими имота. Това са идеални части от апартамент и паркомясто в морския град, както и идеални части от поземлени имоти в Българево. Проверката на Комисията срещу Христов е започнала след обвинението му от прокуратурата, че в качеството си на длъжностно лице в Община Созопол е действал като съизвършител с други длъжностни лица при присвояването на финансови средства в особено големи размери. Той е директор на Дирекция „Устройство на територията, строителство, кадастър, екология и инвестиционно проектиране“. Христов е изготвил документи за поемане на задължения и искания за извършване на разходи, с което е подпомогнал присвояването на сумите, поверени за управление на кмета на Община Созопол.

Срещу Венцислав Петров се внася искова молба в Окръжен съд – Русе за 3 528 527,32 лева. В сумата са включени и 45 броя моторни превозни средства. Той е с обвинение от прокуратурата в това, че е съучастник в присвояването на средства в особено големи размери от Община Созопол.

Две искови молби срещу Бойчо Христов се внасят в Окръжен съд – Варна на обща стойност 1 168 931 лева. Обвиненията от прокуратурата срещу него са, че не е плащал данъци в особено големи размери и е създавал счетоводни документи с невярно съдържание. В ОС-Варна се внася и иск срещу Стойчо Стойчев, съучастник на Бойчо Христов, на стойност 316 350 лева и 3 моторни превозни средства. Той е с обвинение от прокуратурата, че е използвал документи с невярно съдържание пред НАП.

В Окръжен съд-Пловдив се внасят 2 искови молби. За Стоимен Рупков се претендира сумата от 596 421,79 лева. Той е с обвинение от прокуратурата за избягване на плащане на данъчни задължения в особено големи размери. За Ивайло Иванов се претендира сумата от 307 250 лева, в която е включена и стойността на 3 недвижими имота. Проверката срещу него е започнала след обвинение от прокуратурата, че като длъжностно лице в охранителна фирма, е присвоил сума в особено големи размери.

В ОС-Монтана е внесена искова молба срещу Павел Пенов на стойност 609 399,99 лева. В качеството си на лице, което заема висша публична длъжност. Той е управител на МБАЛ „Д-р П. Павлович“ ЕООД в Свищов. Пенов не е подал в срок годишната си декларация по ЗПКОНПИ. Стойността на исковата молба е равна на установеното несъответствие между имущество и доходи.

В ОС-Бургас се внася иск срещу Мартин Душев на стойност 42 188,28 лева. Той е обвинен от прокуратурата, че е държал с цел разпространение упойващи вещества.

В Окръжен съд-Шумен се внася иск срещу Коце Коцев на стойност 160 153 лева. Той е с обвинение за разпространение на високорискова дрога – метамфетамини.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments