КПКОНПИ констатира корупция в обществената поръчка за нови е-автобуси във Варна

0
20
Община Варна
Снимка: Възраждане

Служители на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ видяха нередности в обществената поръчка на Община Варна за нови електрически автобуси. Те смятат, че е било извършено корупционно престъпление от лица, заемащи висши публични длъжности, но не се посочват имета им.

От КПКОНПИ са предали материалите от проверката на прокуратурата. Припомняме, че на 18 ноември от Антикорупционната комисия влязоха в Община Варна след сигнал.

Поръчката е от тази година и е на стойност 85 милиона лева. Средствата са били отпуснати безвъзмездно по ОП „Околна среда“ за закупуването на 60 електрически автобуса и 60 зарядни станции за тях.

По време на разследването са били иззети документи и са били разпитани длъжностни лица, включително от кмета Иван Портних, както и от двама от заместниците му.

Взети са обяснения и от управителите на фирми, които по време на процедурата са били отстранени от участие, от изпълнителния директор на общинското дружество „Градски транспорт“ ЕАД и от работници в същото дружество. От Антикорупционната комисия са констатирали:

„Неправомерни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, при определяне на състава на екипа за управление на проекта. Установено е също, че е оказвано въздействие на член на комисията по избор на изпълнител в полза на конкретна фирма. В резултат на това, кандидатите не са били обективно оценявани и е допуснат само един от тях.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments