Кой цапа, кой (не) чисти и защо в Бургас е толкова мръсно?

1
1671
Замърсяване
Замърсяване. Снимка: Искра.бг

Найлонови торбички, метални кенчета, пластмасови бутилки, тарелки от храна, чашки от кафе и фасове от цигари. Това са най-често срещаните боклуци, които могат да бъдат забелязани ежедневно по улиците на Бургас. Въпреки, че в централната градска част е сравнително чисто, у бургазлии все повече се затвърждава впечатлението, че живеят в мръсен и неподдържан град.

Отговорността за всичко това е споделена, но и често прехвърляна. Виновни са недобросъвестните граждани, виновни са клошарите, виновни са гларусите, виновни са тези, които трябва да чистят и тези, които трябва да налагат глоби. В крайна сметка резултатът за всички е ясен – в Бургас е мръсно.

От Искра.бг решихме да потърсим отговори на въпросите какви мерки взима Общината в посока за превенцията на замърсяването, наложените санкции на нарушителите и поддръжката на градските пространства.

Община Бургас е възложила чрез договор услугите по сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване по обособени райони на фирми, съобразно действащото законодателство и европейски стандарти и практики.

Дейностите по поддържане на чистотата са разделени по видове, съобразно предназначението на терена, като озеленени площи – паркове, градини, междублокови пространства, спортни и детски площадки, са в обхвата на зелените фирми, а площади, тротоари, улици и други места за обществено ползване се поддържат по договор от „Нелсен- чистота“ ЕООД.

От Община Бургас признават, че пешеходните пространства в централна градска част се метат ежедневно, докато вътрешните улици в кварталите веднъж месечно. Второто твърдение все пак може да се оспори, тъй като според множеството сигнали до Искра.бг, голяма част от боклуците стоят по градинките и алеите между блоковете в продължение на месеци

Относно санкциите от Община Бургас обясняват, че за миналата година са извършени 2273 проверки и са наложени 344 глоби на граждани и фирми за замърсяване на околната среда. При постъпване на сигнал за замърсяване, сметопочистващата фирма реагира в рамките на няколко часа, а боклуците биват почистени. В случай, че проверката покаже нарушение от страна на граждани и фирми, на тях се налагат санкции. Размерът на глобата се определя според тежестта на нарушението, подбудите за неговото извършване и другите смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства, както и имотното състояние на нарушителя.

„Основна причина за наличието на отпадъци извън съдовете не е бездействието или ниското качество на извършваните от сметопочистващото дружество услуги, а клошарите, които ровят и вадят отпадъци от контейнерите и ги разхвърлят около тях, както и недобросъвестни граждани и търговски обекти, които изхвърлят боклука си извън контейнерите“, пише още в изпратеното до Искра.бг становище на Община Бургас.

Тази позиция все пак не дава отговор на въпроса, защо отделни отпадъци се задържат в продължение на седмици или дори месеци в градската среда и не означава ли всичко това, че графикът за почистване в комплексите и кварталите трябва да бъде променен? За всички е ясно, че замърсяване винаги ще има, но по-важното в случая е колко често и ефективно ще бъдат събрани отпадъците. 

Обикновено, когато стане въпрос за чистота, казусът се измества около нерегламентираните сметища и нередовното извозване на боклука, които също разбира се са много сериозни теми. Това все пак не означава, че трябва да се подценява замърсяването с единични отпадъци, като бутилки, кенчета и тарелки, които гражданите масово изхвърлят безнаказано на произволни места. Тук разбира се трябва да се повдигне темата с възпитанието и самосъзнанието на хората, но така или иначе това са действия, които могат да бъдат предприети само в дългосрочен план.

Много сериозен проблем са и кучешките изпражнения, които стопаните масово не събират след домашните си любимци. Тъй като често те се намират в тревните площи, почистването им става още по-рядко или дори никога. От това страдат най-вече родителите на малки деца, които се страхуват да ги пуснат да играят свободно, за да не се натъкнат на някоя „мина“. 

От Община Бургас все пак заявиха, че борбата със замърсяването в града ще продължи. Заложени са мерки, които включват обновяване и разширяване на системата за видеонаблюдение, както и информационни кампании и инициативи, които да дадат повече гласност на проблема. Оттам призовават гражданите да бъдат активни и да подават сигнали на тел. 112 или 056/84 15 60 – дежурен денонощен телефон на Община Бургас.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Истината
Истината
9 дни по-рано

Няма пари за „усвояване „и за това не се чисти.
Мога да докажа със снимки за няколко години назад.
Парк Велека се „чисти „понеделник, сряда и петък.
Камери има и на скейтпарка но какъв е смисълът от тях. Уморените скейбордисти унищожиха всичко на около.
Зелената площ до заведение Чифлика е превърната в угар от автомобили преминаващи от там.Обществен ред знаят но явно не могат да се преборят.
Имам снимки на майки които забърсват децата си зад дърветата и не само не събират но и хвърлят хартията.
Стига с тия кучета.Най малкият проблем.