Кой е виновен за скандалната покупка на високопроходими автомобили за МВР?

0
250
МВР
Снимка: МВР

Престрелките между институциите заради скандалната покупка на високопроходими автомобили за МВР продължават. Днес премиерът Бойко Борисов е обявил по време на правителственото заседание, че „крадецът вика дръжте крадеца“ и все някой друг му е виновен на президентството. От своя страна министърът на вътрешните работи Христо Терзийски също е обвинил служебното правителство, назначено от държавния глава Румен Радев.

„При договарянето на проектите с експертите от Европейската комисия се стигна до договореност да бъдат закупени високопроходими автомобили за нуждите на националната полиция. Средствата беше логично да се разходват по най-добрия начин и в пълен обем“, отбеляза министърът на вътрешните работи и добави, че за целта са били сформирани експертни съвети, които да разработят техническите спецификации за автомобили от най-висок клас.

„По време на управлението на служебното правителство бяха избрани изпълнителите на съответните договори“, е казал Терзийски.

„Нито първото, нито второто, нито третото Ви правителство или член на някое от тези правителства има вина за тази ситуация“, е обявил още той.

Вчера от президентството обявиха нещо съвсем различно. Те разкриха, че скандалният договор, заради който в момента България ще връща милиони евро, е бил подписан по време на сегашното управление. Самата процедура по него е стартирала през есента на 2016 година. Договорът е бил парафиран на 22 февруари 2018 година, което е почти десет месеца след края на мандата на служебното правителство.

В същото време посоченият краен срок за доставката на автомобилите е бил септември 2017 година. Заради това очевидно несъответствие още тогава от Европейската комисия са предупредили България, че може да последва финансова санкция. Въпреки това контрактът е бил задвижен.

От президентството посочиха още, че внушенията за вина на Пламен Узунов са били тиражирани и преди две години, но както и тогава, така и сега, те не са истина и няма да се превърнат в такава.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments