Кой е първият българин, каращ ски в инвалидна количка?

0
115
Първият българин каращ ски в инвалидна количка
Снимка: Скрийншот "NOVA"

На 9 май ще се проведе маратон за подкрепа на хора с гръбначно-мозъчни травми. В него ще вземе участие един невероятен и вдъхновяващ спортист – Владимир Гюров. Той е първият българин, който е карал ски в инвалидна количка. Целта на маратона е да се стимулира набирането на финансови средства за научни разработки в областта на гръбначните травми. Гюров споделя пред „NOVA“:

Всички мои приятели подкрепят тази кауза. Голяма част от тях участват само финансово. Даренията са от 10 лева до 10 000 евро, но това зависи от възможностите. Тази инициатива се припознава от много хора по целия свят. Тежките гръбначни травми са част от живота на хората и те не се възстановяват.“

Владимир Гюров е участвал е в различни маратони. Миналата година е била изключение. Причината е, че състезанието не се е провело по обичайния начин, а е било само чрез мобилно приложение, в което е трябвало да тичат виртуално.

На 18 години остава парализиран след претърпяна катастрофа. Работи като IT-специалист. Според него чрез микрокомпютри и разчитане на команди от мозъка, в комбинация с медикаменти, ще се открие решение на гръбначните травми.

Сред хобитата му са баскетбол и ски. Споделя, че е скачал с парашут, гмуркал се е, учи се да кара кайтсърф, летял е с парапланер, изкачил е върховете Черни връх и Мусала. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments