Ковачевски: Пътят на Северна Македония към ЕС не минава през София

0
23
Знаме на Северна Македония
Знаме на Северна Македония. Снимка: Pixabay

„Продължавам да твърдя, че ние преговаряме с Брюксел, а не със София и пътят към ЕС не минава през София, защото процесът на влизане в ЕС е процес на изпълняване на критерии, което се одобрява от 27 държави-членки. С България имаме двустранни въпроси, които ще решаваме двустранно. Такива двустранни въпроси имаме и с Гърция и ще ги решаваме двустранно. И Хърватия и Словения имаха двустранни проблеми и ги решаваха двустранно, но взеха големите решения и сега са членове на ЕС.”

Това каза в интервю за предаването „Трилинг” премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. По думите му опозицията трябва да участва в процеса на взимане на важни за евроинтеграцията на страната решения, защото мнозинство от 2/3 в парламента не е необходимо на правителството, а на държавата. Той посочи:

„Защото вписването на части от други общности е само един от въпросите, който изисква мнозинство от 2/3 в парламента. До края на пълноправното ни членство в ЕС предстоят и други въпроси, които изискват такова парламентарно мнозинство.“

„Реформа на съдебната система, на системата на прокуратурата, на администрацията, на децентрализацията – това са все въпроси, които изискват мнозинство от 2/3 в парламента. Затова казвам, че въпроси от стратегическо значение не могат да бъдат предмет на ежедневната политика и опозицията трябва да участва в този процес и това да бъде ангажимент и отговорност на всички 120 пратеници в парламента”, посочи Ковачевски.

Според записаното в преговорната рамка на Северна Македония, за да започнат преговорите с ЕС по отделните глави в преамбюла на конституцията на страната трябва да бъдат вписани българите. Към общностите, които трябва да бъдат добавени в конституцията Ковачевски допълни хърватите и черногорците, а по време на срещата си с представители на израелска парламентарна делегация – и евреите. От опозицията са категорични, че няма да гласуват конституционните промени, а без тях не може да бъде събрано необходимото мнозинство от 2/3 в парламента.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments