Костадинов: Политическият натиск и цензурата поставят България на последните места по свобода на словото

1
50
Костадин Костадинов
Костадин Костадинов. Снимка: ПП „Възраждане“

Лидерът на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов е изпратил писмо до Съвета за електронни медии /СЕМ/. Той настоява институцията да се противопостави на политическия натиск и цензурата в медиите

От ПП „Възраждане“ обясниха, че поводът за писмото са сигналите на народните представители на „Демократична България“ /ДБ/ от вече останалото в историята 48-мо Народно събрание, които в последния ден от мандата си опитаха да използват политическото си влияние, за да отстранят журналиста Петър Волгин.

„Тази проява е категорична намеса в редакционната политика на медията, опит за ограничаване на свободата на словото и за налагане на политическа цензура“, категорични са от ПП „Възраждане“. 

В писмото си до СЕМ Костадин Костадинов е написал следното:

„Видно е от присъствието им в 47-то и 48-то Народно събрание, че представителите на „Демократична България“ са най-добри в писането на доноси, поради което станаха известни в общественото пространство с прозвището „Доносническа България“. Не може обаче да бъде притискан, наказван и цензуриран журналист, който обективно дава право на всички гледни точки, без да изразява пристрастие.

„Възраждане“ – политическата партия, която представлявам, и аз като неин председател често сме обект на манипулативно изречени твърдения в предавания на „БНР“, в национални и регионални медии, но никога не сме си позволили политически натиск или намеса в редакционната политика на която и да е медия. Абсурдно е народни представители от „Доносническа България“ да претендират предаване да бъде свалено от ефир или водещ да бъде отстранен, защото на тях не им харесва това, че същият водещ дава възможност в ефира на радиото да бъдат изказани всички гледни точки по важни за страната ни въпроси. Цензурата и натискът над медиите ни поставят на едно от последните места по свобода на словото, за която Вие като регулаторен орган сте длъжни да се борите. Така както сте длъжни да се борите за осигуряването на прозрачност в медийното отразяване с обозначаването на агентите на чужди държави, финансирани от същите тези държави и представящи се в страната ни като медии. Приравняването на агентите на чуждо влияние с обективните български медии води до замърсяване на медийната среда с лъжи и манипулации.

Искрено се надявам СЕМ да демонстрира обективна и независима от политическо
влияние позиция и да запази свободното слово от политическия натиск.“

Лидерът на ПП „Възраждане“ посочи пред медиите, че призовава всеки български гражданин, който иска да живее свободно в страната ни, да подкрепи
свободата на словото като присъства днес в 10:00 часа на протеста в защита на Петър Волгин, който се провежда пред „БНР“. 

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Васил Ташев
Васил Ташев
1 месец по-рано

Абсолютно подкрепям правилнито мислене на лидера на Възраждане.