Костадинов: Г-н президент, вие узаконихте беззаконието, потъпквайки референдума на 604 000 българи

0
76
ПП "Възраждане"
ПП "Възраждане". Снимка: ПП "Възраждане"

Като трета политическа сила в държавата „Възраждане“ бяха на консултации при президента Румен Радев за съставяне на ново правителство. Костадин Костадинов още в самото начало заяви, че „този политически модел – олигархично-посланнически, не просто е вреден за държавата, а той убива държавата“. И че в тази ситуация предсрочните избори са не просто задължителни, а и наложителни.

„Ако има нови избори не може да се каже каква ще бъде конфигурацията най-малкото, защото всички ние много добре знаем, че в България към настоящия момент трудно можем да имаме доверие на социологическите фирми. И ако разсъждаваме, че нищо няма да се промени и че резултатите ще са едни и същи – дайте въобще да не ги провеждаме. Ако следваме тази логика, дайте да развъртим тогава изборите на томбола. Или да даваме мандатите на някой, който например наддаде, както в Римската империя – трима императори са наддавали на центъра на Рим. До там ли ще я докараме? И между другото вие също имате вина за това, че ситуацията в държавата е такава, защото миналата година беше погазен тежко най-демокритичният порив на българите – желанието ни за референдум за запазване на българския лев. Конституционният съд също погази Конституцията. Отново разбира се с акуширането на посланници, американски, английски, защото ние знаем кой е ходил да се среща с шефа на Конституционния съд. Вие трябваше тогава да застанете в позиция в защита на българския народ. А вие не го направихте“, обърна се Костадинов към президента. Той от своя страна се оправда, че каквото реши парламента, го изпълнява и че без решение на Народното събрание, не може да разпише указ за провеждане на референдум.

„Има една стара максима, която казва, че когато правото се изроди в безправие, съпротивата е задължителна. Вие сте държавният глава и общо взето бяхте една от двете институции, в които ние много вярвахме – Президентството и Конституционния съд, като опора на законността в държавата. За съжаление вече не вярваме в нито една от тези две институции. Когато едно решение е незаконно, вие имате избор. Ние очаквахме от вас решителни мерки в защита на законността, защото ако утре, примерно, ако приемат закон, с който тотално нарушат Конституцията, вие пак ли ще го спазвате това?“, попита Костадинов.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments