Коста Стоянов, „Възраждане“: Управляващите прокарват поредния лобистки закон

0
52
Коста Стоянов
Коста Стоянов. Снимка: ПП "Възраждане"

В Народното събрание беше разглеждан, внесеният от сглобката Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. Народният представител от “Възраждане” инж. Коста Стоянов изрази отношение към внесения Законопроект, като заяви, че това е поредният от многото лобистки закони на сглобката.

“Това е поредният от многото лобистки закони на сглобката ПП-ДБ-ГЕРБ-ДПС, който не е съобразен с интересите на хората, за който не е направен анализ и оценка на въздействие и който ще обслужи нечии частни интереси, от които ще се облагодетелстват определен кръг от хора, включително и такива, които в момента са в залата на Народното събрание.

Освен многото отрицателни становища, ще обърна внимание на един отрасъл от нашата икономика и това е сектор рибарство, върху който сектор, разполагането на възобновяеми източници в морето ще окаже изключително отрицателно влияние и на практика ще го закрие. Знаем, че и без това Черно море, поради своята специфика, не е много богато на риба и морски организми. Наличието на сероводород под 200 метра дълбочина, което е около 90% от морския обем, предопределя значително ограниченото разнообразие в Черно море и ограничава риболовните дейности в териториалните води на Република България.

Към днешна дата около 2 000 са официално регистрираните кораби за стопански риболов, като около 90% от тях са с дължина на плавателните съдове под 12 метра и те осъществяват дребномащабен крайбрежен риболов. Тук говорим за около 6-8 хиляди пряко заинтересовани лица, които приоритетно се занимават само с риболов. Непреките са десетки, дори стотици хиляди, в т.ч. семействата на рибарите.

До момента няма данни някой да е правил анализ на влиянието на вибрациите и шума на вятърните турбини, и начина, по който те ще въздействат върху морските екосистеми, рибните запаси, биологичното разнообразие и въобще върху рибния сектор като цяло. Ясно е обаче, че нискочестотните вибрации и шумовете, електромагнитните полета от кабелите ще прогонят всички живи същества под водата, не само в района на перките, а дори и на пасажите на рибите, на миграционните потоци и по този начин те могат да изчезнат. А те изчезнат ли, след това ще мога да се появят много години след като бъдат премахнати перките, турбините и всяка прилежаща инфраструктура, която се намира във водата. Тук е мястото да отбележим, че предвиденият в закона времеви цикъл за използване на вятърните електроцентрали е 30 години, с възможно удължаване за още 5 години”, заяви от трибуната на Народното събрание Коста Стоянов.

Той допълни, че публикуваният през 2023 година Специален доклад 22/2023 „Енергия в ЕС, произвеждана от възобновяеми източници в морето – амбициозни планове за растеж, но устойчивостта продължава да бъде предизвикателство“ на Европейската сметна палата предупреждава, че растежът от енергията от възобновяеми източници в морето е ключово за екологичния преход на ЕС, но може да навреди на морската среда.

Посочва се, че Европейската комисия не е оценила потенциалното отражение върху околната среда, в т.ч. изместването на някои биологични видове и промените в структурата на популациите, наличието на храна или миграционните модели, наред с други последици, тоест този закон, на практика предвижда заличаване на рибарския сектор, с което от “Възраждане”, категорично са против и ще гласуват “против”.

“На фона на всичко това, министърът на околната среда и водите постоянно увеличава площта на защитените зони, като само за последните няколко дни са издадени 16 нови заповеди, като 14 от тях са нови територии, а 2 са за разширение на съществуващи защитени зони по Черноморското крайбрежие, по-точно за плажовете Шкорпиловци и Галата, където забележете, се увеличава площта на защитената зона не само в землищата, но и в морското пространство, като в морското пространство, площта се увеличава с десетки квадратни километри за плаж Шкорпиловци. Отрицателни становища, отрицателни въздействия върху околната среда, отрицателно влияние върху секторите туризъм и рибарство! Всичко това гарантирано от сглобката ПП-ДБ-ГЕРБ-ДПС и ние от „Възраждане“ няма да подкрепим”, заяви Коста Стоянов.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments