Коронавирусът достигна България: Положителни проби в Плевен и Габрово

0
704
Коронавирус
Снимка: Pixabay

Коронавирусът достигна България. Отчетени са първите положителни проби. Това стана ясно преди броени минути на извънреден брифинг на Националния оперативен щаб.

Проф. Тодор Кантарджиев съобщи, че е започнало изследване на всички лежащоболни пациенти с белодорбни усложнения за наличие на коронавирус и по този начин се е стигнало до 2 положителни проби – при 2 от 3-те възможни тестове. Ще се правят още изследвания през следващите часове.

Началникът на ВМА ген. Стоян Мутафчийски добави, че продължават проверките на резултатите, но на този етап лицата с положителни проби се считат за заразени. Става дума за пациент от Плевен (27 г.) и пациентка от Габрово (75 г.). Състоянието и на двамата се подобрява. Те няма да бъдат местени в София.

Издирени са всички хора, които са имали контакт с пациентите – медици и техните близки. Инфекциозните отделения на болниците са поставени под карантина.

Около 10 часа тази сутрин ще стане ясно окончателно дали става въпрос за коронавирус.

Припомняме, че в края на миналата година Китай уведоми Световната здравна организация /СЗО/ за пневмония с неизвестен причинител. Той беше идентифициран на 7 януари като нов щам на коронавирус.

Световната здравна организация обяви коронавируса за глобална заплаха на 30 януари. Според статистиката 17% от регистрираните случаи са сериозни, а 3% са критични, пише “бТВ”.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments