Коронавирус: Южна Африка отново забранява продажбата на алкохол в бората с COVID-19

0
163
Сирил Рамафоза
Сирил Рамафоза. Снимка: Wikimedia Commons

Южна Африка въведе нови ограничителни мерки, сред които и забраната за продажба на алкохол, с цел да ограничи разпространението на новия коронавирус, предава “BBC”. Въведен бе и вечерен полицейски час, като носенето на предпазни маски на открито вече е задължително.


Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоза коментира, че забраната за алкохол – въведена за втори път тази година, има за цел да облекчи националната здравна система. Мерките последваха, след като страната надмина четвърт милион заразени с вируса. Смъртните случаи от коронавирус нараснаха до над 4 000 души, като правителството прогнозира да достигнат 50 000 до края на годината. 

Южна Африка остава най-тежко засегната страна на континента, регистрирайки по-рано тази седмица най-високия брой на заразени в рамките на един ден. Близо половината то тях са от Гаутенг – провинцията, която се превърна в епицентър на заразата. 

В публично обръщение към нацията президентът Рамафоза обяви, че “голяма част” от гражданите са предприели мерки за ограничаване разпространението на вируса, но все още има хора, които “действат безотговорно и без грижа за сигурността на околните”

“Има редица хора, които продължиха да организират тържества и пирове. Такива, които се разхождат на оживени места без да носят защитни маски и да спазват социална дистанция”, каза президентът. 

Рамафоза коментира, че новите мерки се въвеждат, за да се облекчат последиците от коронавируса за страната, добавяйки, че извънредното положение ще бъде удължено до 15 август. Вечерният час ще е в сила от 21:00 до 04:00 часа

Правителството също така е осигурило 28 000 допълнителни болнични легла за COVID-19 пациенти. Президентът Рамафоза обаче предупреди, че страната продължава да се изправя пред “сериозен” недостиг на над 12 000 здравни работника, сред които сестри, лекари и физиотерапевти. 

Забраната за алкохол бе обявена едва няколко седмици след тримесечната забрана, която бе наложена в опит да се предотвратят пиянските сбивания, домашното насилие, както и да се ограничат типичните пирове в края на седмицата.  Лекарите и полицията потвърдиха, че първоначалната забрана е допринесла за рязък спад в търсенето на спешна медицинска помощ. Същевременно обаче бирарии и винарни в страната се оплакаха, че биват заплашени от фалит.   

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments