Конституционалист: Ако Петков не е бил министър, не носи отговорност за актовете си

0
14
Министър Кирил Петков
Министър Кирил Петков. Снимка: Министерство на икономиката, Архив

Бившият конституционен съдия проф. д-р Пламен Киров коментира, че не може да бъде търсена отговорност на Кирил Петков за актовете му като служебен икономически министър, ако те бъдат обявени за нищожни.

Същевременно по-рано днес стана ясно, че Специализираната прокуратура извършва проверка за гражданството на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков. Проверката е стартирала след сигнал, получен през август, за извършено престъпление от Петков. Месец след това е постъпила още една жалба със същите твърдения. Казусът все още е висящ в Конституционния съд.

„Юридически имам становище, имам своето виждане, оценка. Но това е лично становище, което не бих споделил в качеството си на главен прокурор“, коментира Иван Гешев.

Проф. Киров намира за правомерно решението на Конституционния съд да откаже да изслуша Петков, тъй като той не е бил страна в спора. По думите му, ако той в момента беше министър, би могло той да бъде конституиран, но той не е такъв от 16 септември.

В същото време адвокатът Михаил Екимджиев отбелязва: „И тъй като този отказ засяга важни аспекти от правото за личен живот, споменавам – това е публичната репутация, това са честта и достойнството на Кирил Петков, нищо чудно за пореден път българския Конституционен съд да заработи повод държавата да бъде осъдена в Страсбург.“

Българската правораздавателна система се нуждае от дълбока реформа, посочват в своя позиция от „Продължаваме промяната“: „Специализираните наказателен съд и прокуратура на Република България, както неведнъж сме казвали, играят твърде „особена“ роля в прилагането на законите в страната и напълно естествено – именно тяхното закриване в този им вид, следва да бъде един от основните приоритети на законодателната дейност на следващото Народно събрание.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments