Константин Бачийски с предложение за конкурсната процедура за доставка на електробуси в Бургас

0
21
Константин Бачийски. Снимка: Искра.бг
Константин Бачийски. Снимка: Искра.бг

Константин Бачийски е и общински съветник от ПП „Средна европейска класа“ /СЕК/ от град Бургас. Той е единственият избраник на бургаското общество, който безкористно, адекватно и неуморно отстоява интересите на бургазлии.

Във връзка с възможността на Община Бургас да участва в процедура за доставяне на нови и модерни електробуси, съветник Бачийски изпрати предложение до медиите.

Константин Бачийски: „Бургас разполага с реален шанс да развие градски транспорт на бъдещето, а и да подпомогне развитието на икономиката в региона“

Привличането на средства по Оперативна програма „Околна среда“ за закупуване на електробуси в Бургас е стъпка в правилната посока, която трябва да бъде последвана и от други.

Според него общинската администрация разполага с предимството да планира предварително максимално облекчени изисквания към участниците в бъдещия конкурс за избор на доставчик на еко возилата, за да бъдат привлечени изгодни оферти от международно утвърдени производители.

Бачийски предлага, още преди обявяването на конкурсната процедура за електробусите, Община Бургас да проведе обществени обсъждания, в които да се включат широк кръг от заинтересовани лица. Така ще могат да бъдат предварително изчистени спорните моменти и да бъдат предвидени всички условия в конкурса. По този начин ще бъде напълно невъзможно да се допуснат дискриминационни изисквания спрямо участниците и общината ще получи възможно най-добрите превозни средства на оптимална цена.

Ако бъдат спазени тези „стъпки“ , жителите на Община Бургас ще получат гарантирано оптимално съотношение между цена и качество в конкурса, а с привлечените 65 млн. лева по оперативната програма ще могат да бъдат закупени повече от заложените в проекта 56 електробуса – прогнозира Константин Бачийски.

Като част от мерките за развитие на местната икономика, общинският съветник смята, че един от важните критерии при оценяването на подадените оферти може да бъде поет ангажимент от страна на кандидатите да открият своя фирмена база в Бургас, където да се извършва ремонт, поддръжка или дори сглобяване на електробуси, ако доставчикът или производителят има интерес към европейския пазар. Така ще бъдат разкрити и допълнителни работни места за града и региона.

Подобно условие от страна на Община Бургас към участниците в конкурса има своята икономическа логика, тъй като ЕС отпуска по тази мярка на ОП „Околна среда“ около 500 млн. лв за българските градове, които кандидатстват за финансиране.

При условие, че победителят в конкурса е компания-производител извън ЕС, общият ресурс по програмата ще бъде обложена с до 50 млн. лв според действащите в момента мита в размер на 10%, но ако сглобява електробусите в Бургас, средствата ще бъдат спестени и могат да се инвестират в строителството на завод за сглобяване и база за поддръжка.

Ако победителят в конкурса бъде избран за доставчик на електробуси в други общини, тогава фирмената му база в Бургас ще бъде ангажирана с обслужване на стотици от транспортните средства в страната целогодишно.

Снимка: Константин Бачийски
Снимка: Константин Бачийски

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от