Константин Бачийски: Община Бургас проспива шанса да привлече 40 милиона лева за летището в Равнец

1
305
Константин Бачийски
Константин Бачийски. Снимка: СЕК

212.5 милиона лева за развитие на индустриални зони са предвидени в Плана за възстановяване и развитие, но Община Бургас не кандидатства. Крайният срок за кандидатстване пред Министерството на икономиката и растежа е до 16 ноември.

„Срокът за кандидастване веднъж вече беше удължен благодарение и на личните ми усилия, но и в първия случай и сега Община Бургас не кандидатства и не предприема никакви стъпки за развитие на индустриалната зона в Равнец. Стремяхме се срока да бъде удължен до след местните избори, за да може да подадем искането за финансиране, ако имаше промяна в местната власт, което за съжаление не се случи. Все пак ако общинската администрация подаде навреме документацията за старото военно летище, може да получи до 40 милиона лева, които да инвестира в изграждане на инфраструктура и да стартира проекта. Но не го прави и пропуска и този уникален шанс, за който се кандидатстват десетки общини в страната“, коментира Константин Бачийски.

Индустриална зона
Индустриална зона. Снимка: СЕК

Той недоумява защо общината не се възползва от наличния свободен финансов ресурс, с който може да преобрази старото военно летище в място, което ще създава работни места и ще носи дългогодишно приходи на Бургас.

През изминалите четири години така и не се отделиха 180 000 лева от общинския бюджет, които да бъдат инвестирани в поставянето на ограда около бившата авиобаза. Оградата е част от условията, за да стартира лицензирано летището.

Припомняме, че въпреки, че Община Бургас не искаше да развива летището, Константин Бачийски със свои лични средства нае фирма, която да изготви документацията за лицензирането летището въпреки, че проекта е общински и единственото условия, което делеше Равнец от лицензиране беше наличието на тази ограда.

Назад във времето общинската администрация в Бургас на три пъти направи стъпки към унищожаване на летателните способности на пистите, за да отнеме по този начин най-голямото предимство на Равнец, т.е. възможността там да има летище за обслужване на карго полети, което да бъде най-ценния актив на бъдещата индустриална зона със статут на свободна безмитна зона с капацитет от 8000 работни места.

„Вече на всички би трябвало да е ясно, че визията на досегашното управление на Бургас е да покрие летището Равнец с фотоволтациици, които ще носят печалба само на един инвеститор, вместо добавената стойност да отива в домовете на 8000 семейства. Видно е че на ръководството на общината липсва далновидност. Единствената причина заради, която да се кандидатирах за кмет беше за да не се налага да се боря ежедневно с тази безумна икономическа политика на Община Бургас, която принуждава младите хора да напускат нашия град. Ние не се отказваме и ще продължим да се борим за да съживим Бургас“, коментира Константин Бачийски.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Кмет
Кмет
29 дни по-рано

8000 домакинства са нищо,пред възможността да спечеля 50 процента от проекта