Компанията „Pfizer-BioNTech“ ще тества ваксината си върху бременни жени

0
133
Ваксина на Pfizer/BioNTech
Снимка: BioNTech, Facebook

В изследванията на американската компания „Pfizer-BioNTech“ ще бъдат включени около 4000 здрави бременни жени между 24-та и 36-та гестационна седмица. Тестовете ще се проведат в Америка и други страни. В изявление се казва, цитирано от „бТВ“:

„При бременните жени има по-висок риск от усложнения и да развият тежък COVID-19, затова е жизненоважно да разработим ваксина, която е безопасна и ефикасна за тази част от населението“.

Целта е да се проследи поносимостта и безопасността на ваксината. Отделно специалистите ще наблюдават какъв имунитет се създава при майката и плода. Част от участничките в проучването ще получават истинската ваксина, а друга част – плацебо. Бебетата им ще бъдат проследени в продължение на шест месеца след раждането дали имат имунитет, който да е предаден от майка им. Очаква се тестовете да продължат от 7 до 10 месеца. 

Неотдавнашни проучвания на бременни жени, които са имали антитела в кръвта, са показали, че тези антитела ги има и при новородените им. Данните до този момента са много малко и най-вече въз основа на проучвания върху животни. Има налични изследвания от няколко десетки жени, които са забременели в хода на различните опити.

Докрая на годината ще се приложат и тестове върху деца от различни възрасти.„Pfizer-BioNTech“ планират да представят резултати за действието на ваксината и при деца на възраст от 12 до 15 години през второто тримесечие на тази година. Очаква се през следващите месеци да стартира проучването и при деца на възраст от 5 до 11 години. Тестовете при деца на възраст под 5 години се очакват по-късно до края на 2021 година.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments