Компания заплашва със съд доброволци, принтирали 3D клапи за животоспасяващи лечения срещу коронавируса 

0
306
Клапани
Снимка: Cristian Fracassi, Facebook

Производител на медицински изделия заплаши, че ще съди група доброволци в Италия по повод отпечатването на клапи, които се използват за животоспасяващи коронавирусни лечения. Клапата обикновено струва около 11 000 долара, когато се предлага от производители на медицински изделия, но доброволците са успели да отпечатват нейни реплики за около 1 долар.

Болница в Италия е имала нужда от клапите, след като запасът й бил на изчерпване, докато е траело лечението на пациенти, заразени с COVID-19. Редовният доставчик на медицински пособия за болницата обаче заявил, че клапите няма да могат да бъдат направени навреме за лечението на пациентите, съобщава „Metro“. Тогава започнало търсене на начин за 3D отпечатване на реплика на продукта, а Кристиан Фракаси и Алесандро Рамайоли, които работят в италианската компания Isinnova, предложили техния принтер, за да се изпълни навреме задачата, съобщава „Business Insider“.

Въпреки това, когато двамата поискали от производителя техническия план за изработка на клапаните, който им бил нужен за отпечатване на репликите, компанията отказала и дори заплашила да ги съди за нарушение на патентните права на продукта, информира „Business Insider Italia“.

Все пак Фракаси и Рамайоли успели да се справят със задачата, като предварително измерили клапаните и след това принтирали три различни версии от тях.

Клапани
Снимка: Cristian Fracassi, Facebook

До този момент клапите, които са направили, са помогнали за лечението на 10 пациенти, считано от 14 март насам, според Масимо Темпорели, основателят на италианската компания за производствени решения FabLab, който е помогнал за избирането на Фракаси и Рамайоли за изпълнение на поръчката.

„Пациентите бяха хора с опасност за живота и ние трябваше да действаме“, обясни Фракаси в публикация във Facebook.

Доброволецът каза още, че те нямат намерение да печелят от тази ситуация и „няма да използват дизайна или продукта извън настоящата строгата необходимост, при която са принудени да действат, както и че няма да разпространяват чертежа“.

Превод: Глория Йорданова

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments