Комисията за преместваемите обекти в Бургас завърши с парадокс: Съдът решава съдбата на Гъбката!

7
15703
"Гъбка", Бургас
„Гъбка“, Бургас. Снимка: Raouf Sabag, Facebook

С напрежение започна днешното заседание на Комисията по чл. 56 в Община Бургас, отнасяща се за преместваемите обекти. Част от членовете й се опитаха да не бъде проведена срещата пред медиите и обществеността. За заседанието пристигнаха представители на една от браншовите организации. Само няколко души от тях бяха допуснати да присъстват.

Председателят на Комисията оглавявана от главния архитект на общината Тихомир Райчев, изслуша възраженията на Рауф Сабах. След това даде думата на директора на Центъра за административно управление /ЦАО/ „Зора“ Стефан Дубаров, срещу когото е жалбата на бизнесмена. Дубаров от своя страна предостави снимки от състоянието на обекта, срещу което, по думите му, има и жалби от граждани за недоброто му стопанисване.

Комисията по член 56 за преместваемите обекти прие, че няма нарушение и препрати жалбите на настоящия наемател към Общинска администрация.

Процедурата, който е на принципа „първи по време-първи по право“ стартира на 3 януари, когато бизнесменът Рауф Сабах, стопанисващ 12 години обекта, е изпреварен от друга фирма. Той е подал и искова молба до съда, с която настоява, че обектът му е по член 120, построен от фирма, на която Община Бургас е издала разрешение за строеж, както и че има Акт 16 от 1992 година.

„Разрешението е със срок 28 февруари. Имаме постъпило заявление за тази точка. Правилата са ясни в този случай. Подадено е заявлението в срок и е първи. След изтичане на разрешението за поставяне би следвало този обект да се премахне в тридневен срок“, посочи Райчев.

На 28 февруари, когато изтича договорът за наем на Гъбката, Рауф Сабах ще трябва да освободи търговската точка. От 1 март тя ще е с нов собственик, но това ще стане след решене на съда.

Стефан Дубаров
Стефан Дубаров. Снимка: Искра.бг

Дубаров обясни каква е процедурата:

„Съдът ще бъде органът, който ще кажа „да“ или „не“. След 28 февруари г-н Сабах няма да работи, премахват се хладилните витрини и масите, който са извън тези разрешителни. Обектът стои и чака решението на съда. Той може да бъде след 2, 3 или 6 месеца, до тогава тази фирма, която е спечелила, тя също ще жали, но ние ще отговорим, че чакаме становището и решението на съда. Когато окончателно съдът установи правотата на нещата, тогава ще се съобразим. Тогава най-вероятно ще остане първата фирма. Съдът ще реши!“

При това изказване общинските съветници се почувстваха обидени от факта, че нищо не зависи от тях.

На Комисията присъства и общинският съветник Иван Иванов. Той посочи, че такива казуси ще изскачат, докато не бъдат внесени промени в Закона за устройство на територията /ЗУТ/. Според него процедурата ще се опрости, ако приемането на документите за премествайте обекти става по електронен път, а срокът за разрешителните да се удължи от 3 на 5 години.

Рауф Сабах
Рауф Сабах. Снимка: Искра.бг

След решението на Комисията Сабах каза:

„Това беше прецедент. След като Комисията гласуваха абсолютно единодушно всички срещу тази фирма, която даде документи преди мене, гласуваха аз да взема тази позиция, след това намесиха директора на ЦАО, след това гласуваха отново и рязко се обърнаха. В момента аз не можах да разбера какво гласуваха – за моята или другата фирма. Нещата са много странни за мене.“

„В днешната комисия видях хора, които се интересуват от бургаския бизнес и развитието на града“, допълни Сабах.

„След като излезе протокола на Комисията ще се съгласува до Дирекция „Правно-нормативно обслужване” за становище и в момента, в който предоставят някакво становище какво да се прави, тогава ще бъде и моето решение. След седем дни чакам протокола. До 28 февруари Гъбката ще се ползва от собственика, тъй като има разрешително. След това остава в едно безвремие. Такова нещо за пръв път се случва от 16 години“, категоричен е Стефан Дубаров.

В заключение той потвърди, че „Гъбка ще има“.

На днешното заседание на Комисия бяха приети всички други предложения за преместваеми обекти на територията на Бургас.

Абониране
Известие от
guest
7 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Раух Се ебах
Раух Се ебах
1 месец по-рано

Айде пътя!

Обичам гъбката
Обичам гъбката
1 месец по-рано

Пътя на тебе, гъбката е символ на града ,а Рауф Саббах е нейният най-прекрасен стопанен,винаги усмихнат и приветлив

Филипов от Варна
Филипов от Варна
1 месец по-рано

Не трябва да се премахва това красиво нещо вдъхва същността на реалния живот

Милим да си остане такова каквото е

Непознат
Непознат
1 месец по-рано

Яко мирише на корупция, и то най-много от оня с тънката брадичка ! С това си е известен той отдавна….!

Обичам гъбката
Обичам гъбката
1 месец по-рано

О, този е много честен, бе, готов е и гъбката да бутне,само и само да се облажи

Обичам гъбката
Обичам гъбката
1 месец по-рано

Мирише на корупция, някой е кихнал

Бейрут бей
Бейрут бей
18 дни по-рано

Ливанското ченге мангал да се маха. Питайте някой от неговия персонал дали го харесва. Не плаща заплати, лъже и маже. Гъбката е заприличала на ливанклски битак от 80те. Цял живот ли ще я стопанисва, трябва да има смяна, нов собственик през 5 години.