Колко ученици са дали положителни проби за COVID-19 в първия ден от тестването в училище?

0
1078
Проф. Николай Денков
Проф. Николай Денков. Снимка: Министерство на образованието и науката

В първия ден от тестването на учениците от 1-ви до 4-ти клас в училище само пет деца са дали положителни проби за COVID-19. Това съобщи на брифинг служебният министър на образованието и науката Николай Денков. Общо тестваните днес ученици са 37 832-ма, стана ясно още по време на неговата пресконференция. Положителните проби са в София, Варна, Пловдив и Пазарджик. В столицата двама ученици са се оказали заразени с коронавирусната инфекция.

Той изтъкна, че е имало много работа по организацията на целия процес и подчерта ролята на доброволците в него като каза те са били общо 3549, от които 3271 са били родители.

Над 2000 са паралелките с деца, които днес са били на присъствено обучение, а иначе е трябвало да останат вкъщи. От тях 1471 са били в София, а другите в другите 12 области, където до момента бяха доставени тестове. Тествани са били и над 2000 учители, от които има 6 положителни проби. От тях три са във Варна, една е в Габрово. Има и по един случай в Добрич и в София.

„Сами разбирате, че тези положителни проби колкото и да са нежелателни, ние по този начин сме предпазили от заразяване останалите деца и техните колеги в училищната система. Имаме тествани 1507 служители непедагогически персонал, от които имаме също три положителни проби – две във Варна и една в София“, каза още Денков.

Той потвърди, че има нови 86 000 теста, които са пристигнали и утре те ще бъдат разпределени в четири нови области на страната. Въпрос е на местните ръководства колко бързо ще организират стартирането на присъствения процес.

Министърът подчерта, че няма задължителен ден, в който трябва да започне обучението в класните стаи и не е проблем ако се стартира в петък или следващия вторник. Той каза още, че ако този модел сработи правилно, може повече да не се връщаме към онлайн обучението. Но това зависело от това доколко съвестно се изпълнява целият процес.

От думите на Денков стана ясно още, че забавянето в доставката на тестовете не е било очаквано.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments