Колко ще е началната заплата на учител от септември?

0
287
Учител
Учител. Снимка: Pixabay

Най-малко 1486 лева ще получават учителите от 1 септември 2022 година, съобщиха от Министерството на науката и образованието /МОН/.

Това е увеличение с 5% в сравнение със сегашното стартово равнище. Средно с толкова ще се повишат и индивидуалните работни заплати на преподавателите в детските градини и училищата. Ръстът на заплатите в средното образование от 1 септември е втори за тази година – над вече дадените 12,3% от 1 април 2022 година.

Повишението беше договорено между министъра на образованието и науката и социалните партньори в анекс към действащия колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование. Повишението стана възможно след актуализацията на държавния бюджет за 2022. 54,5 млн. лева от предвидените в нея допълнителни средства се разпределят за възнаграждения и осигурителни вноски за сметка на работодателя на педагогическия и непедагогическия персонал в училищата, детските градини и центровете за подкрепа.

Еднакво с учителските заплати сe увеличават възнагражденията на ресурсните учители, възпитателите, ръководителите на направление „Информационни и комуникационни технологии“, логопедите, психолозите, педагогическите съветници, корепетиторите, хореографите, рехабилитаторите на слуха и говора и треньорите по вид спорт в образователните институции.

Минималната основна заплата за старши учител и старши възпитател ще бъде 1533 лева, а за главен учител и главен възпитател – 1592 лева. За зам.-директор се предвиждат най-малко 1675 лева, а за директор -1810 лева. Индивидуалните основни работни заплати на непедагогическия персонал се увеличават с 4%.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments