Колко излиза подготовката за първия учебен ден?

0
20
Детска градина, училище
Училище. Снимка: МОН

Приблизително 340 лева са необходими за учебни помагала, материали, учебници и дрехи за училище, а ако бъдат включени и допълнителните уроци, както и извънкласните дейности, сумата стига минималната работна заплата. Това пресметна Зорница Трифонова, представител на асоциация „Родители“ в ефира на „bTV“.

Помагалата и материалите, нужни за училище, са поскъпнали, добави още тя. Според нея по-важно е да се каже, че разходите не спират до това да се купят само учебници, тетрадки, помагала и дрехи за първия учебен ден, а те са през цялата година.

„Освен това не са само в I и в VIII клас – тогава, когато се предлага някаква финансова подкрепа на семействата. Разходите са в рамките на 12 години и с всяка следваща, те се увеличават“, добави тя.

По какъв начин ще бъдат купени помагалата и учебниците зависи от бюджета на родителите – тези с по-малък бюджет взима само най-необходимото. По думите на Трифонова през годината продължават да се купуват останалите неща.

„До VII клас учебниците са безплатни. Децата използват помагала и е добре те да бъдат електронни и ако стойността им е по-ниска – това би подкрепило семействата.“, смята Трифонова и добави, че не всички помощни материали влизат в употреба.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments