Колко аптеки са затворили заради промените в закона?

0
108
Илюстративна снимка: Пиксабей
Илюстративна снимка: Пиксабей

Повече от 90 аптеки са закрили дейността си заради въвеждането на системата за верификация. Това се е случило от май месец до сега, предаде „NOVA“.

Крайният срок, в който всички аптечни заведения трябваше да свържат към компютрите си специални четци за кодовете на лекарствата, изтече в началото на месец август. Част от обектите обаче все още не разполагат с необходимото оборудване.

Началната сума, която е необходима за закупуване на устройството възлиза на приблизителните 2000 лева. Всеки месец трябва да се прави и допълнителна поддръжка, което изисква още пари.

Голяма част от фармацевтите твърдят, че това е непосилна инвестиция. Особено за хората, които извършват дейност в по-малките градове и села на страната.

Анушка Матеева работи в аптечното заведение в село Обнова. На него разчитат още три села и обслужва повече от 5000 души.

По нейни думи съществуват контролни органи и те трябва да следят дали се внасят фалшиви медикаменти и по какъв начин се случва това.

Специалистите протестираха и управляващите им отпуснаха гратисен период, за да се впишат в новите изисквания. Той мина и от днес затварят много обекти – както в столицата, така и малките населени места.

За тези, които продължат да работят, но нарушават правилата, се предвижда сериозна глоба – от хиляда до три хиляди лева.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments