Кои са топ 5 на най-бързо развиващите се технически умения през 2024 г.?

0
90
Дистанционна работа
Дистанционна работа. Снимка: Pixabay

Технологиите се развиват с бързи темпове, а с тях и техническите умения. И въпреки че меките умения са най-съществените, които човек трябва да притежава, то за да развива успешна кариера в IT сектора, трябва постоянно да надгражда и развива своите технологични познания.

Меките умения, известни също и като силови умения, отварят врати за нови възможности и позволяват да се развива и култивира мислене за растеж, което от своя страна позволява развитие в кариерата. През изминалата година изкуственият интелект „открадна светлината на прожекторите“, но същевременно не трябва да се забравя или подценява важността на други технически умения, които също са полезни.

Компанията за управление на условна работна сила Magnit идентифицира 5 основни технически умения, които са много търсени и са най-бързо развиващите се извън уменията, свързани с изкуствения интелект. Те включват:

Microsoft Azure
Microsoft Azure. Снимка: Wikimedia Commons

1. Microsoft Azure

По същество Microsoft Azure е платформа за облачни изчисления, която дава възможмост на организациите да имат достъп до широк набор от услуги, като съхранение на данни, изграждане, изпълнение и управление на приложения, хостване на мрежови сървъри за изпълнение на вашите приложения и бази данни. Тъй като се хоства в „облака“, не е необходимо да притежавате или поддържате физически хардуер, което позволява на компанията бързо да мащабира ИТ инфраструктурата и да бъде по-рентабилна.

Бизнес, документи, договор, работа
Документи. Снимка: Pixabay

2. Аналитични умения

Притежаването на силни аналитични умения е важна функция на високоефективните професионалисти, които имат мислене към растеж, защото за да растете, да осмисляте научените уроци и да оценявате грешките, трябва да можете да анализирате данните и заобикалящите обстоятелства.

Аналитичните умения се отнасят до способността за събиране, анализиране и интерпретиране на данни – понякога много сложни набори от данни, с цел прилагането им при вземане на решения и създаване на сложни решения.

Amazon
Amazon. Снимка: Pixabay

3. Amazon Web Services

Amazon Web Services /AWS/ е друга изчислителна платформа, базирана на облак, много подобна на Azure, но има някои разлики по отношение на своя модел на ценообразуване, гъвкавост и потребителски възможности.

Jira
Jira. Снимка: Wikimedia Commons

4. Jira

Jira е един от най-популярните инструменти, които обикновено се използват за сътрудничество, проследяване и видимост на работни потоци, особено в рамките на управление на софтуерни проекти/продукти. Може да се използват за управление и проследяване на проекти за разработка на софтуер с помощта на гъвкави методологии Scrum и Kanban и таблата може да се персонализира в допълнение към интегрирането с други инструменти за разработка на софтуер.

Хакерска атака
Снимка: Pixabay

5. Киберсигурност

Не на последно място, киберсигурността става все по-важна, особено след като все повече организации и служители работят и си сътрудничат от вкъщи. Това ги прави по-податливи и уязвими на потенциални кибератаки и заплахи. Magnit не е единственият, който посочва нарастващата нужда от умения за киберсигурност.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments