Кои са спасителите на затрупаните работници при тунела „Железница“?

0
709
Герои Железница
Тунел Железница, Снимка: Скрийншот от видео на bTV

Първите отзовали се на мястото на срутването в тунела „Железница“ вчера са били колеги на затрупаните трима работници, съобщиха от „bTV“. Владимир Цветанов и Зарко Махов са получили сигнал за инцидента в 10:00 часа и са пристигнали на мястото с кола до 2-3 минути.

Извадили са единия човек, след което Махов се е отправил към завоя, на който е бил вторият пострадал строител. Цветанов е останал по-напред, за да търси третия работник. Обясни, че ситуацията е била сложна, а видимостта – намалена. Тялото не се е виждало и с колегите му са създали бърза организация да махат пръстта. Било е много уморително и са го правили на смени, но скоро са достигнали затрупания мъж. Издърпали са главата му напред, установили са дишане и са започнали да му говорят, докато още продължавали да отравят останалата част от тялото му. Според Цветанов неговото състояние е било най-тежко. Извадили са го с носилка и са го отвели извън опасната зона към вече чакащата линейка.

Тримата пострадали са вече по-добре. Настаненият от тях в благоевградската болница се възстановявал най-бързо. Колегите му са го посетили още вчера. Другите двама – във Военномедицинска академия в София – също били в стабилно състояние.

Спасителите им са днес обратно на работа. Не търсят признание, защото просто така били обучени да действат. Чувствали като лична отговорност да се притекат веднага на помощ, независимо от рисковете. Когато имало такива ситуации, първите, които реагирали, се очаквало да са те. Цветанов подчерта, че признанието трябва да е към цялата смяна, направила мигновената организация.

За инцидента в южния край на тунела „Железница“ ви съобщихме вчера от Искра.бг. Причините за него се посочват да са геологически и не се смята, че е имало нарушения в изпълнението на проекта.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments