Кои са основните правила за здраво сърце?

0
44
Инфаркт
Инфаркт. Снимка: Pixabay

Докато светът е фокусиран върху борбата с COVID-19, сърдечно-съдовите заболявания продължават да бъдат най-честа причина за смърт, заяви д-р Светлин Цонев, специалист по кардиология и ангиология от УМБАЛ „Александровска“. По думите му много от рисковите групи още преди пандемията не са посещавали лекуващите си лекари. Той коментира пред „NOVA“:

Сред симптомите за сърдечни проблеми са гръдна болка отляво, болка в долни крайници, слабост в едната страна на крайниците.

Специалистът споделя, че имаме нисък процент на контролирана артериална хипертония около 25-26%, а в САЩ е над 80%. Той посочи, че около 60-80% от пациентите с инфаркти, които е трябвало да се лекуват навреме, са си останали вкъщи. Според него първичната профилактика трябва да започне отрано, особено ако има наследствени предразположения. Д-р Цонев сподели:

После започнаха да идват с тежки усложнения. При хипертонията лекувахме по телефона и чрез електронните мрежи. Поне веднъж на две години трябва да се правят изследвания на кръвна картина, холестерол и хемоглобин.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments