Кои са хутите и защо САЩ не са отвърнали на атаките им срещу кораби в Близкия изток?

1
112
Разрушения в Йемен
Разрушения в Йемен. Снимка: Pixabay

Когато през изминалия уикенд подкрепяните от Иран бунтовници, известни под името хути, в Йемен изстреляха ракети и удариха 3 търговски кораба в южната част на Червено море, веднага възникна следният въпрос: Ще отвърнат ли военните сили на САЩ на удара?

Напоследък хутите рязко увеличиха атаките си срещу кораби, които плават към тесния проток Баб ел-Мандеб. Корабите на военноморските сили (ВМС) на САЩ свалиха редица безпилотни летателни апарати, които са били насочени към тях и за които се смята, че са изстреляни от бойната групировка от контролираната от нея територия в Йемен, предаде „Associated Press“. Досега обаче САЩ избягват военни ответни действия, което е значителна разлика в подхода им в сравнение с многобройните им удари срещу подкрепяните от Иран въоръжени групировки в Ирак и Сирия, които изстрелват ракети, снаряди и безпилотни летателни апарати по базите на американските сили в двете страни.

Засега няма данн за пострадали хора при последните атаки, свързани с хутите, въпреки че търговските кораби са претърпели известни щети. Американски представители твърдят, че хутите технически не са се насочили към американски плавателни съдове или сили – подробност която капитаните на военноморските кораби, наблюдаващи пристигащите безпилотни самолети, може да поставят под съмнение.

Кои са хутите и какво се случва в Йемен?

През 2014 г. хутите навлязоха от северната си „крепост“ в Йемен и превзеха столицата Сана, с което поставиха началото на продължителна война. Оглавената от Саудитска Арабия коалиция се намеси през 2015 г., за да се опита да върне на власт изгнаническото, международно признато правителство на Йемен. Годините на кървави, безрезултатни бойни действия срещу оглавената от Саудитска Арабия коалиция се превърнаха в застой в прокси войната между Саудитска Арабия и Иран, причинявайки крайна форма на глад и мизерия в Йемен – най-бедната страна в арабския свят. Войната доведе до смъртта на над 150 000 души, включително бойци и цивилни, и създаде една от най-тежките хуманитарни катастрофи в света, при която загинаха още десетки хиляди души.

Прекратяването на огъня, което технически приключи преди повече от година, все още до голяма степен се спазва. Саудитска Арабия и бунтовниците осъществиха неколкократна размяна на пленници, а делегация на хутите беше поканена на мирни преговори на високо равнище в Рияд през септември като част от усилията за стопляне на отношенията, което кралството постигна с Иран. Въпреки че те докладваха за „положителни резултати“, все още няма траен мир.

Ескалация?

Администрацията на Байдън упорито говори за необходимостта да се избегне ескалирането на войната между Израел и „Хамас“ и прерастването й в по-мащабен регионален конфликт. Досега ударите по подкрепяните от Иран групировки в Ирак и Сирия не са разширили конфликта, заяви генерал-майор Пат Райдър, прессекретар на Пентагона. Въпреки това, не е ясно дали целенасочени удари срещу складове за оръжие на хутите или подобни обекти, които също имат подкрепата на Иран, биха преминали границата и предизвикали по-мащабна война.

„Ще продължим да се консултираме с международните си съюзници и партньори относно уместния начин за защита на търговското корабоплаване, преминаващо през този регион, и същевременно ще гарантираме, че правим необходимото, за да защитим нашите сили,“, сподели Райдър.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] на САЩ Джо Байдън каза, че военните на САЩ и Обединеното кралство са нанесли успе… рано тази сутрин срещу цели на хутите с подкрепата на […]