Кои райони могат да се възползват от наименованието „Планински продукт“?

0
44
Планински продукт
Планински продукт. Снимка: МЗХГ

Кои райони могат да се възползват от наименованието „Планински продукт“? Това разяснение направи в Перник зам.-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев. 

Земеделските стопани от региона могат да се възползват от означението „Планински продукт“ и да се впишат в регистъра с такива производители у нас. Това стана ясно от изказването на Събев пред селски стопани по време на среща, която беше инициирана от Община Перник. 

Терминът за качество „Планински продукт“ е европейски, като само няколко държави го използват, а България има тази възможност от 2 години.

„Всички населени места в община Перник попадат в обхвата му и могат да използват означението“, отбеляза Събев.

Всички регистрирани пчелари, животновъди и земеделци, включително и производители на билки, гъби и др. могат да използват означението, ако отговарят на изискванията.

Заместник-министърът посочи, че те са леки за пчеларите и растениевъдите – изисква се само обектът (парцел или пчелин) да се намират на територията на общината.

„При животновъдите е необходимо да се доказва, че част от фуража също е от планински регион“, допълни Георги Събев.

Доказването се извършва със специална документация. Тя се проверява от Областната дирекция по безопасност на храните. Самата процедура и включването на земеделските стопани са напълно безплатни.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments