Кои храни намаляват риска от инфаркт и инсулт?

0
152
Храна
Снимка: Pixabay

Разнообразните храни, които съдържат големи количества антиоксиданти и витамини, намаляват риска от инфаркт и инсулт. Става въпрос за зелените листни зеленчуци, моркови, домати, пълнозърнести храни, плодове, ядки, мазна риба и зехтин. Тези храни могат да намалят сърдечно-съдовия риск, пише „CNN“.

Яденето на червено месо и силно преработени храни допринася за хронично възпаление в тялото, като по този начин се увеличава рискът от сърдечни заболявания и инсулт. Мъжете и жените, които употребяват големи количества червени и преработени меса като бекон и колбаси и сладки преработени храни, имат 28% повишен риск от мозъчно-съдова болест и 46% по-висок риск от сърдечни заболявания. На ден е безопасно да се приема по една доза кафе и една чаша червено вино.

Експертите препоръчват да се ограничат количеството добавена захар, наситени мазнини и натрий, а да се наблегне повече на плодовете и зеленчуците. Нужно е на организма да приема определено количество фибри, хранително вещество, което е свързано с редица потенциални ползи за здравето. За съжаление, вредните храни могат да причинят трайни високи нива на възпаление в тялото. Всъщност изследванията свързват хроничното възпаление с рака, сърдечните заболявания, диабета, артрита, депресията, болестта на Алцхаймер и много други заболявания.

Добрата новина е, че противовъзпалителните елементи като витамини, каротеноиди и флавоноиди в храни като плодове и зеленчуци могат да неутрализират свободните радикали и да намалят стреса в организма. Затова се съсредоточете върху зелени листни зеленчуци, домати, плодове, ядки, мазни риби и зехтин – храни, които могат да поддържат здравословен възпалителен отговор. Ограничите възпалителните храни като сладолед, торта, бисквити, пици, тестени изделия, бекон, наденици, газирани напитки и много други.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments