Кога ще бъде готова българската ваксина срещу COVID-19?

0
264
Ваксина/коронавирус/изследвания
Снимка: Pixabay

Прототипът на българската ваксина срещу COVID-19 ще бъде готов до края на годината в Института по микробиология. Специалистът по имунология д-р Илиян Манойлов от БАН коментира кога ще приключи тестването и кога ваксината ще е готова за употреба:

„Към този момент се намираме на около 30% от пътя до финалната ни цел. Тя е изготвен прототип на ваксина, който да е тестван върху лабораторни животни. За да сме сигурни, че този прототип не вреди, той трябва да бъде изпробван първо върху мишки. Тестовете върху хора са изключително важни, но не може да бъдат елиминирани тези върху мишки.“

Прототипът ще бъде тестван върху 1200 мишки. Животните се поръчват от специални развъдници и заради това е нужно от Етичната комисия да позволят подобни експерименти у нас. По думите на д-р Манойлов би трябвало април-май активно да започне работата с животните.

Заявките на САЩ и Русия за няколко готови ваксини са политически, коментира специалистът. Той сподели, че има информация, че тези ваксини можело и да подействат, но това което правило Русия не било етично, а в САЩ се тествали прототипи на ваксини, които вече са създадени за други вируси.

„Фактът, че редица държави купуват ваксини на зелено, без те дори да са произведени говори, че парите се намесват все повече в нашата чисто научна работа. Това не е правилно.“

„Нашите 100% ще знаем какво ще получим до края на 2021 година.“

Няма етична обосновка масово да се ваксинират хора срещу COVID-19 у нас – нито смъртността е твърде висока, а разпространението му е твърде малко, твърди ученият на БАН.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments