Кога настъпва астрономическото лято?

0
45
Плаж
Плаж. Снимка: Министерство на туризма

Астрономическото лято настъпва у нас в 17:57 часа днес, когато е и лятното слънцестоене, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/.

Лятното слънцестоене е денят, през който наблюдаемите точки на изгрева и на залеза видимо престават да се движат върху линията на хоризонта, след което сменят посоката на движението си. Това съответства на положение на Слънцето по неговия видим път върху небесната сфера, което е максимално отдалечено от небесния екватор.

Слънцето в София изгря тази сутрин в 5:49 часа и залязва в 21:06 часа. Продължителността на деня е 15 часа и 17 минути. От утре продължителността на дните започва да намалява с по няколко секунди.

Днес ще бъде предимно слънчево, в следобедните часове над Източна България и планинските райони с развитие на купеста облачност, показва прогнозата на НИМХ. На отделни места, главно в Североизточна България, ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Вятърът ще бъде слаб от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 28° и 33°, в София 28-29 градуса.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments