Кога любовта в онлайн пространството е истинска и от какво трябва да се пазим?

0
21
Любов
Снимка: Pixabay

Романтичните онлайн измами се увеличават със зашеметяваща скорост, събирайки милиони долари от нищо неподозиращи жертви в Съединените щати, информира “CNN”.

Някои от измамите се влачат с месеци или години и оставят жертвите смазани както емоционално, така и финансово. Само тази седмица федералните служители обявиха, че американците са на загуба с 201 милиона долара от романтични афери в онлайн пространството, които са приключили зле. Данните за миналата година са: близо 40% скок на тези престъпления от 2018 г. насам.

Ето как да избегнете кражбата на сърце и пари:

  1. Те твърдят, че изпълняват обществено-отговорни професии

Романтичните измамници започват с фалшиви профили, използвайки нечия друга идентичност. Предполагаемото им местоположение никога не е във вашия град. В повечето случаи те твърдят, че са на военната служба, работят в петролна компания в чужбина или изпълняват професия лекар, отговорен за международни групи, казва Федералната търговска комисия. По този начин измамниците могат да поискат пари, за да платят на пръв поглед законните си разходи като пътнически визи, самолетни билети и болнични сметки.

  1. Те настояват за анонимни парични преводи

Когато искат пари, романтичните измамници рядко използват нормален процес на превод на пари, като например чекова сметка. Те избират подаръчни карти, за да могат да ги осребрят.

“Подаръчните карти са за подаръци, а не за плащания. Всеки, който изисква плащане с подаръчна карта, винаги е измамник”, уточняват от Федералната търговска комисия.

След като получат номера на картата за подарък и нейния ПИН, те могат незабавно да изтеглят заредените в нея пари, тогава процесът по обратна връзка става труден.

“След като направят това, измамниците и парите веднага изчезват, обикновено без следа”, казва Федералната търговска комисия на САЩ.

Експертите дават следния съвет: “Ето това е. Никога не изпращайте пари или подаръци заради любовен интерес на човек, който до момента не сте срещали на живо. Това е истинска романтична измама.“

3. Измамниците развиват връзката с жертва бързо

Романтичните измамници не винаги започват с платформи или приложения за запознанства. Някои стартират в социалните мрежи, като Фейсбук месинджър е особено популярен сред тях, казва федералната служба.

От агенцията предупреждават хората да бъдат особено предпазливи към всякакви онлайн връзки, в които човекът иска да напусне сайта за запознанства незабавно и да използва лични съобщения. Притеснително би било също ако обектът на желанията ви не търси чиста любов, а има специален интерес да извлече финансова полза от вас, без да има нужда се срещате лице в лице.

Превод: Диана Тодорова

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от