Кога измамените клиенти на „Алианц Банк“ ще си върнат парите?

0
209
Алианц България
Снимка: Скрийншот от Алианц България

Скоро няма да бъдат възстановени сумите на измамените клиенти, от чиито сметки в „Алианц Банк“ е теглено незаконно. Това ще стане след като приключи „официалната проверка по случая“, се казва в позиция на българския клон на банката по източването на над 400 000 лв. от сметки на нейни клиенти.

По случая се води разследване от Окръжната прокуратура в Сливен. Обвиняема е бившата вече шефка на клона на банката в Нова Загора Биляна Манчева. Тя вече е задържана. Адвокатът й Младен Донев твърди, че Манчева не е била сама и в схемата са действали и други служители. От банката обаче отричат.

Миналата седмица се разбра за неправомерното теглене на пари от сметки на граждани. 29-годишната Биляна Манчева е с обвинение в присвояване на над 400 000 лева от парите на клиентите. От прокуратурата смятат, че жената е извършила неправомерни финансови транзакции от сметки на клиенти на банката за над 240 000 лева, 75 579 щатски долара и 1645 британски лири в периода от 2016 до 2019 г. Обвинението твърди, че бившата шефка на банковия клон е теглила парите с чужди карти, пише „Медиапул“.

В съобщението на МВР беше още отбелязано, че при обиски в клона на банката и имотите, които е обитавала Манчева, са намерени пари, вещи и предмети, които имат отношение към извършеното престъпление.

Същевременно от „Алианц България“ посочват, че засегнатите клиенти са ограничен брой и са само от Нова Загора. Към момента обаче не е посочен нито техния брой, нито на каква стойност възлизат неправомерно изтеглените суми от сметките на клиентите. От банката твърдят още, че разследването по случая е започнало след подаден от тях сигнал до органите на реда.

Потърпевшите обаче имат друга версия. „БиТиВи“ разпространи разговор със студент, чрез който е започнала да се разплита измамата. Към момента момчето иска да запази самоличността си в тайна. Разбрал, че от сметката му липсват пари, когато отишъл да си заплати таксата за семестъра. В сметката му имало над 23 000 лева. Оказва се обаче, че сумата липсва. Потърпевшият обясни, че заедно с мениджър продажби проверили извлечението от сметката му. Установили са, че е теглено от парите му 49 пъти през дебитна карта, каквато той нямал.

След като разбира, че сметката му е източена, младежът се свързва с вече бившата директорка на банковия клон. Мистериозно, в сметката му отново се оказват по-голямата част от парите. Сумата обаче е преведена от авоарите на друг клиент на банката, става ясно от извлечението по сметката. Младежът успял да се свърже с наредителя, който с изумление научил, че е „правил“ транзакции, стана ясно от разказа на потърпевшия пред „БиТиВи“.

Студентът също смята, че шефката на банковия клон не е действала сама в неправомерното отклоняване на повече от 400 000 лева. Регионалният мениджър Георги Султанов обаче заявява пред „БиТиВи“, че няма данни за съучастници.

Миналата седмица съдът определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Биляна Манчева. За момента тя не е говорила публично за престъплението, в което е обвинена. Адвокатът ѝ Младен Донев обаче заяви, че присъда по случая ще има, но Биляна Манчева няма да е сама, защото е имала второстепенна роля в измамната схема. Защитникът обясни, че бившата шефка на клона в Нова Загора не е имала право да подписва самостоятелно каквито и да било документи, без те да минат през основния клон на банката в Стара Загора.

„Самата тя ми обясни. Тя няма право да подписва нареждания за такива пари, всичко трябва да минава през каса, няма право без централата да одобри“, каза Донев пред „БиТиВи“.

Междувременно беше съобщено, че полиция и прокуратура проверяват и сръбска следа по случая. От профила в „Инстаграм“ на вече бившата шефка на банковия клон ставало ясно, че тя е предлагала услуги като личен банкер, както и различни видове заеми в Сърбия

„Във връзка с информацията за извършени неправомерни действия от страна на служител на „Алианц Банк“ България в Нова Загора, бихме искали да уверим засегнатите клиенти, че са предприети всички необходими законови мерки“, се казва в съобщението на банката до медиите седмица след разкриването на случая.

В него е посочено, че незабавно след регистриране на нередност от системата за сигурност и надзор на „Алианц Банк“ България и последвалата проверка на място са сезирани органите на реда. В резултат на подадения сигнал от банката е започнало разследване от Окръжна прокуратура в Сливен.

„Към настоящия момент продължаваме активно своята вътрешна проверка с цел установяване автентичността на транзакциите, съгласно изискванията на приложимите нормативни актове“, е посочено още в съобщението.

От банката твърдят, че са се свързали с всички засегнати от случая и са отправили официални покани за разпознаване или оспорване на операциите по банковите им сметки.

„Алианц Банк“ България ще започне процедура по възстановяване на сумите от неразрешените транзакции, веднага „след приключване на официалната проверка по случая“, се казва още в съобщението.

Практиката обаче показва, че едно такова дело продължава с години и не е ясно кога ще приключи. Подобен е случаят с футболиста Мартин Петров, от чиято сметка в „Уникредит Булбанк“ бяха изтеглени над 3.8 млн. лв. без той да е дал разрешение за това. Към момента парите му все още не са възстановени. Нещо повече – Мартин Петров съди банката, за да му възстанови неправомерно изтеглените според него суми.

Според адвоката на бившата шефка на клона на „Алианц Банк“ в Нова Загора потърпевшите от измамата би следвало да си получат парите веднага, защото всяка банка има застраховка, а в този случай сумите не са чак толкова големи за подобна финансова институция.

Всеки трябва редовно да следи банковите си сметки, да ползва всички технически средства за това – имейли, есемеси, включително и тефтерче да си води сметки. Тази препоръка пък отправи финансистът Емил Хърсев пред „БиТиВи“. Той уточни, че няма задължение на клиента да си следи сметките, но за лична сигурност е по-добре да го прави.

„Обикновено служителите, които разполагат с достъп до системите за информация на банката, могат да проследят движението по сметките в нея и е нормално да се насочат към сметки, по които има най-малко движение през годините“, коментира Хърсев.

По думите му в Нова Загора има нарушение на технологичната дисциплина на повече от един служител, защото някой е трябвало да потвърждава операциите, които е правила банкерката.

„Всяка сделка трябва да се контролира поне от двама служители на банката. Извършителката е знаела паролите на своите колежки. Не се спазват тези правила, вероятно става въпрос за престъпно нарушение на повече от един човек“, каза Хърсев.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments