КНСБ иска 15% повишение на доходите на всички работещи от догодина

0
26
Работа
Работа. Снимка: Искра.бг, архив

„Искаме 15% повишение на доходите за 2024 г. на всички работещи. Не искам да правим протести и само тези, които излязат, да получат увеличение”.

Това заяви пред „NOVA“ главният икономист на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ Любослав Костов. Той уточни, че същите искания са били отправени към управляващите още преди старта на ковид пандемията и последвалата война в Украйна.

„Българите са бедни, тази бедност не може да се изкорени чрез работа. Работейки не може да получим такъв доход, който да ни гарантира адекватност”.

Любослав Костов посочи, че работници, които се трудят на минимални заплати в България имат по-малко възможности да си позволят храна в сравнение с тези в други европейски държави. В допълнение, той отбеляза, че минималното месечно възнаграждение в България се увеличило едва с 9%, докато в Турция, Албания и други държави тя се увеличила с над 20%.

Според Любослав Костов, високите цени на стоките не могат да бъдат регулирани само чрез ограничения в цените, тъй като това няма да доведе до желаните резултати. Той изрази и съмненията си, че Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ се самосезира и бори срещу картелите в икономиката. Любослав Костов призова хората да продължат да консумират стоки, което не би предизвикало инфлация, като отбележи, тъй като според него тя е по-скоро резултат от излишно търсене и предлагане.

Той също така подчерта, че разходите за живот в България са високи, особено за основни продукти като яйца, краве мляко и свинско месо, които всеки ден попадат в кошницата на потребителите.

Любослав Костов сподели също, че над две трети от работещите в страната имат доходи, които не са достатъчни за нормален живот. Той разказа и за преговорите с правителството, като спомена, че синдикатите се запитали колко трябва да получава машинистът на влака, като посочи, че заплатите в тази сфера често са субективно определени. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments