Кметовете на общини заявиха подкрепа за действията на вътрешния министър

0
65
Срещата
Срещата. Снимка: МВР

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов участва в заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България. Пред представителите на местната власт той представи приоритетни за вътрешното ведомство теми – ефективното противодействие на нелегалната миграция и мерките, свързани с пътната безопасност.

Сериозен спад на миграционния натиск и наблюдаваната трайна тенденция в това отношение, потвърди отново министър Стоянов и припомни предприетите от ръководството на МВР стъпки – засилване на състава от гранични полицаи на първа линия, активизиране на оперативната работа, активен диалога с турската страна.

Работи се изключително и по връщането на нелегални мигранти от България в страните по произход. Той подчерта и предприетите стъпки по отношение на инициативата на МВР за промяна на параграф 16 в Закона за администрацията, с което ще бъде отворена възможността за назначаване на още 1264 гранични полицаи, щат, който покрива изцяло държавната граница.

„По този начин ще спрем практиката на командироване на служителите от вътрешността на страната и те ще могат да изпълняват своите отговорности на територията, на която работят“, подчерта вътрешният министър и припомни, че вече се реализира възстановяването на работа на граничните и на районните полицейски управления, закрити преди години при извършена неясна по какви критерий структурна реформа.

В аванс той съобщи и за планирани срещи с кметовете на общините по българо-турската граница, на които ще се търсят възможности за съдействие по отношение на поддръжката на подходите към границата.

Министър Калин Стоянов потвърди поетия ангажимент за осигуряване на полицейско присъствие около шестте центъра на Държавната агенция за бежанците. Той посочи, че до момента са извършвани многократни проверки по места и са разписвани препоръки, свързани с охранителната дейност. Изрази надежда, че ще се отдели и щат от около 260 служители за охрана на шестте центъра към Държавната агенция за бежанциге.

Променената тенденция по отношение на пътнотранспортния травматизъм бе другата особено важна тема, която министър Стоянов обсъди с представителите на местната власт.

„През изминалата година бяха положени усилия, които доведоха да положителни резултати – видимо засилена контролна дейност, 40% повишаване на събираемостта от глоби, по-голям брой на бързите производства спрямо водачи, установени да шофират след употреба на алкохол и наркотици, отнемане на автомобили на нарушители“, отчете той и в този смисъл подчерта значителния спад на този тип нарушения.

Министърът на вътрешните работи използва възможността отново да обърне внимание на ключовата роля на превенцията при противодействие на престъпленията, включително по отношение на телефонните измами, жертви на които основно стават възрастни хора:

„Разговорите с жителите имат изключително значение за справянето с този проблем“, апелира той към кметовете на общини.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments