Клисурска: Изследване на хората с увреждания ще подобри оценката на потребностите им

0
1017
Инвалидна количка
Инвалидна количка. Снимка: Pixabay

„Изследването на функционалността на хората с увреждания подобрява ефективността на оценката на техните потребности и позволява да се направи всеобхватен анализ на техните възможности за социално приобщаване.“

Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска по време на дискусия за обмен на знания за оценката на потребностите на хората с увреждания, организирана от Европейската комисия, Световната банка и Министерството на труда и социалната политика /МТСП/.

Надя Клисурска
Надя Клисурска. Снимка: МТСП

Тя представи резултати от прилагането на програмата за оценка на уврежданията на Световната здравна организация – WHODAS от Агенцията за социално подпомагане и специално разработения механизъм за съотнасяне на оценката на уврежданията към оценката на потребностите.

„Проучването доказва, че изследването само на здравните показатели на хората, без да бъде засягана тяхната функционалност, не позволява да се направи всеобхватна оценка на техните възможности“, подчерта заместник-министър Надя Клисурска.

Програмата „WHODAS“ е приложена в България върху 3118 души, кандидатствали за оценка на потребностите в края на 2021 и началото на 2022 г. Пилотната извадка включва само хора с трайни увреждания. В проучването са участвали над 60 социални работници като анкетьори.

„Успяхме не само да проследим къде и какви са дефицитите в политиките ни за изготвяне на индивидуална оценка, но и да надградим знанията на социалните работници. Програмата за оценка е устойчив и функционален модел, който би подобрил нашата система“, отбеляза заместник-министър Клисурска.

Тя изказа благодарност за подкрепата на екипа на Световната банка като изпълнител по проекта за подготовка на реформите в сферата на социалното подпомагане и политиките за правата на хората с увреждане, както и на Службата за подкрепа на структурни реформи към Европейската комисия.

Министерството на труда и социалната политика продължава работата по подобряване на модела, при който хората с увреждания в максимално да бъдат подпомогнати, чрез предоставянето на адекватна подкрепа и ефективен инструментариум от мерки за социално приобщаване“, допълни тя.

По време на форума беше представен опита на Латвия, Литва, Азербайджан и Франция за оценка на потребностите на хората с увреждания. В дискусията участваха представители на Европейската комисия, Световната банка, Световната здравна организация, Организацията за икономическо развитие и сътрудничество и научната общност.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments