Клането в родилно отделение разтресе Афганистан и мирния процес в страната

0
278
Талибански сили
Снимка: Wikipedia Commons, Архив

След дългогодишни опити да забременее 27-годишната Зейнеб дава живот на момченце във вторник сутринта в малка болница в югозападната част на Кабул. Окрилена от щастие, тя го кръщава Омид или “надежда” на източниафганистанския диалект дари, пише „Reuters“.

Към 10:00 сутринта местно време, около час преди Зейнеб и семейството й да се отправят към дома си, намиращ се на три часа път в съседната провинция Бамиян, трима стрелци дегизирани като полицаи нахлуват в родилното отделение на болницата и откриват огън.

След като чува стрелбата, Зейнеб успява да се скрие в пералното помещение на етажа, където припада от ужас. След седем години опити да забременее, девет месеца в очакване да види сина си и едва четири часа след първата срещата им, синът й бива убит

“Доведох снаха си в Кабул, за да са на сигурно място с бебето”, коментира, неспособна да стаи тъгата си, Захра Мухамади – свекървата на Зейнеб. “Днес ще върнем тялото й в Бамиян”, споделя през сълзи. 

Към момента не е поета отговорност за клането, в което са загинали 24 души, от които 16 жени и 2 новородени деца. Най-малко шест бебета са изгубили своите майки в свирепото нападение, което дълбоко разтресе нацията, макар и привикнала на насилие от дългогодишната война в страната. 

“В над 20-годишната си практика никога не съм бил свидетел на такъв ужасяващ акт на насилие”, коментира д-р Хасан Камел директор на детската болница “Ататюрк” в Кабул.

Покушението, което се случи в деня, когато най-малко 32 души загубиха живота си при атентат с кола бомба по време на погребение в източната провинция Нангархар, застрашава водените от САЩ мирни преговори в страната между талибаните и афганистанското правителство. 

Президентът Ашраф Гани осъди нападението и нареди на афганистанската армия да премине в настъпление, след като бе заела дефанзивни позиции в очакване на изтеглянето на американските войски от страната след дългата и нерешена война. 

Талибаните, които са основната въоръжена опозиция в Афганистан, отрекоха участие в двете нападения, но доверието и търпението на официалните власти и афганистанската общественост започват да се изпаряват. Крило на Ислямска държава е сред заподозрените, като то вече пое отговорност за нападението в Нангархар.

Кръстихме го “надежда”

Мухамади, свекървата на Зейнеб, разказва, че е видяла един от нападателите, който е открил огън по бременните жени и родилки, и не е пуснал спусъка, дори когато се опитвали да се спасят под болничните легла. 

“Нарекохме го Омид, Надежда за едно по-добро бъдеще, за един по-добър Афганистан и надежда за майка му, която се бори да зачене в продължение на години”, споделя Мухамади в телефонно интервю за “Reuters” от Кабул.

След това стрелците открили огън към кошарата на Омид, където новороденото дете е спяло. Със свистенето на куршумите, тя припада от ужас. 

“Когато отворих очи, видях покритото с кръв тяло на внук си на земята”, спомня тя, виейки от мъка. 

Афганистанското правителство обяви, че нападението в Кабул се е състояло, след като сутринта стрелци са нахлули в болницата “Даще-е-Барчи”, хвърляйки гранати и откривайки огън. Силите на сигурността на Афганистан са убили нападателите в ранния следобед. 

Правителствената болница има капацитет от 100 легла, като към нея оперира и родилно отделение, под опеката на Лекари без граници, познати още с френското си име Médecins Sans Frontières (MSF).

Часове преди нападението “MSF” публикува снимки в Туитър на новородено в ръцете на майка си, изродено след успешно цезарово сечение. 

В сряда хуманитарната организация осъди нападението, наричайки го “противно” и “страхливо”.

“По време на стрелбата е изродено дете, като бебето и майката са живи и здрави”, коментира “MSF” в изявление. “Повече от всякога, “MSF” призовава за солидарност сред афганистанския народ”.

Дебора Лионс директор на мисията на Обединените нации в Афганистан също осъди нападението в болницата с публикация в Туитър.

“Какви хора стрелят по майки и новородени? Що за хора са това? Да посягат на най-невинните от най-невинните. Да посягат на новородени! Защо?”

“Няма смисъл” от мирни преговори

В изявление секретарят на Съединените щати Майк Помпео осъди двете нападения, като подчерта, че Талибаните са отрекли участие и че липсата на мирно споразумение в страната е предпоставка за подобно насилие. 

Помпео също така описа застоя в мирните преговори, които трябваше да започнат на 10 март, като “изключително важна възможност за афганистанския народ… да се изправи единен срещу заплахата от тероризъм”. Преговорите все още предстои да започнат. 

Пентагонът отказа коментар относно решението на Гани за преминаване в офанзива, като коментира само, че американските военни сили запазват правото си да защитят афганистанските сили за сигурност, в случай че бъдат нападнати от талибани. 

Дипломатическите отношения между Кабул и талибанското движение, което бе свалено от власт от американската военна коалиция през 2001 в отговор на нападенията от 11 септември, вече са разклатени, като събитията от вторник се очаква допълнително да затруднят постигането на споразумение

“Вече изглежда, че няма смисъл от мирни преговори с талибаните”, коментира афганистанският съветник по сигурността Хамдулла Мохиб в публикация в Туитър. 

За афганистанския народ нападението в болницата означава допълнително подкопаване на здравната система в страната, която вече поддава на натиска от глобалната пандемия от коронавирус

Над една трета от заразените с COVID-19 в Кабул са лекари и здравни работници, предаде “Reuters” в началото на май. 

Високият брой на заболелите сред медицинския персонал вече доведе до последици, като някои лекари затвориха цели болници. По данни на Здравното министерство на Афганистан най-малко 5 226 души са заразени с новия коронавирус, като 132 са починали. 

Кабулската медицинска общност е потресена

Нападението дълбоко потресе малката медицинска общност в Кабул. Лекарите и медицинските сестри, преживели нападението, са в шок и завръщането към задълженията им ще е неописуемо емоционално предизвикателство, което е допълнително подкладено от разрастващата се пандемия. 

“Не съм мигнала снощи. Ужасяващи сцени от нападението постоянно изплуваха в главата ми”, коментира Мосума Курбанада акушерка, станала свидетел на нападението. 

“От вчера семейството ми ме умолява да спра да работя в болницата и че нищо не заслужава да рискувам живота си”. Отвърнах им: “Не, няма да спра да се грижа за хората”. 

Представители на “MSF” коментираха, че планират да възобновят дейността в болницата и че съседни болници са поели част от новородените и ранените при нападението. 

Някои от медиците в болницата обаче признават, че би им било трудно да продължат. 

“Стрелецът уцели резервоар с вода, след което откри огън по жените. Видях локва от кръв и вода през процепа на стаята, където част от нас успя да се скрие”, споделя сестра от “MSF”, пожелала анонимност. 

“Видях как убиват пациентите, след като се молеха за живота си по време на свещения месец Рамазан. Ще е много трудно да продължа да работя”. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments