Китай съобщава за 10000 нови случая на COVID, столицата затваря паркове

0
33
Коронавирус
Коронавирус. Снимка: Pixabay

Пекин затвори градските паркове и наложи други ограничения, след като страната е изправена пред нова вълна от случаи на COVID-19, въпреки че милиони хора останаха в капана на изолацията в петък в западната и южната част на Китай, предава „Асошиейтед прес“.

В края на седмицата страната съобщи за 10729 нови случая, като почти всички са идентифицирани чрез положителен тест, но не показват симптоми. Наред с това повече от 5 милиона души останаха затворени в петък в южния производствен център Гуанджоу и западния мегаград Чунцин. Тъй като по-голямата част от 21-милионното население на Пекин се подлага на почти ежедневно тестване, в разрастващия се град бяха регистрирани още 118 нови случая.

Много градски училища преминаха към онлайн класове, болниците ограничиха услугите, а някои магазини и ресторанти бяха затворени, а персоналът им беше поставен под карантина. Видеоклипове в социалните медии показват хора в някои райони, които протестират или се бият с полицията и здравните работници. 39-годишният работник в хранително-вкусовата промишленост Янг Джън сподели:

„Тези гледки станаха нормални, също както са храненето и съня. Мисля, че това, което влияе най-много, са децата, защото те трябва да ходят на училище.“

Изискванията за тестване на всеки 24 до 48 часа са „обезпокоителни“, заяви Ин Ян, който работи в маркетинга. Той подчерта:

„Животът ми със сигурност не е сравним с това, което беше преди три години.“

По думите му семейните посещения извън Пекин могат да бъдат трудни, ако приложението за смартфон, което почти всички китайци трябва да показват, не покаже, че локацията е обратно в столицата.

„Просто оставам в Пекин“, заключи Ин.

Множество села в покрайнините на столицата, които са дом на работници, чийто труд поддържа града работоспособен, са под локдаун. Мнозина живеят в общежития, за които шофьорите на таксита и споделени превози признаха, че избягват, за да не бъдат поставени под карантина.

Блокирането в Гуанджоу и на други места трябваше да приключи до неделя, но властите многократно удължаваха подобни ограничения без обяснение. Китайските лидери обещаха в четвъртък да отговорят на общественото разочарование от неговата тежка стратегия „нулев COVID“, която затвори милиони в домовете им и сериозно разруши икономиката.

В петък правителството се произнесе, че намалява времето, през което пристигащите пътници ще бъдат подложени под карантина. Тази седмица посолството на САЩ поднови съвета си към гражданите да избягват пътувания до и в Китай, освен ако не е абсолютно необходимо. Пристигащите пътници ще бъдат поставени под карантина само пет дни, а не предишните седем, на определено място, последвано от три дни изолация на мястото им на пребиваване, според известие от Държавния съвет към кабинета на Китай. Не стана ясно кога и къде правилата ще влязат в сила и дали ще се прилагат както за чужденци, така и за китайски граждани.

Облекчени стандарти ще бъдат приложени и към чуждестранни бизнесмени и спортисти, което изглежда като постепенно движение към нормализиране.

Авиокомпаниите вече няма да бъдат заплашени от двуседмично спиране на полети, ако пет или повече пътници са дали положителен тест, се казва в разпоредбите, което потенциално осигурява значително разширяване на местата на такива полети, които са се свили в брой и скочиха в цените след ограниченията наложен през 2020 г.

Тези, които летят до Китай, ще трябва да покажат само един отрицателен тест за вируса в рамките на 48 часа след пътуването, се казва в правилата. Преди се изискваха два теста в рамките на този период от време.

Политиката нулев COVID“ поддържа процента на заразяване в Китай сравнително нисък, но тежи на икономиката и наруши живота чрез затваряне на училища, фабрики и магазини или запечатване на квартали без предупреждение. С новия скок на случаите, все по-голям брой райони затварят предприятия и налагат ограничения на движението. За да влязат в офис сгради, търговски центрове и други обществени места, хората трябва да покажат отрицателен резултат от тест за вируса, правен най-често веднъж на ден.

С отслабването на икономическия растеж след възстановяване до 3,9% от икономиката в предходното тримесечие от годината, завършващи през септември, прогнозите очакваха по-смели стъпки към повторното отваряне на страната, чиито граници остават до голяма степен затворени.

Очаква се президентът и лидер на управляващата Комунистическа партия Си Дзинпин да направи рядко случващо се пътуване в чужбина следващата седмица, но не даде много индикации за оттегляне от политика, която партията тясно свързва със социалната стабилност и признатото превъзходство на неговата политика.

Това се поддържа от седемчленния постоянен комитет на Политбюро, който беше определен през октомври на партиен конгрес, който също разшири политическото господство на Си, като го назначи за трети петгодишен мандат като лидер. Той е пълен с негови лоялисти, включително бившия партиен шеф на Шанхай, който наложи драконовско блокиране, което предизвика недостиг на храна, затвори фабрики и затвори милиони в домовете си за два или повече месеца.

Хората от градове с един случай на вируса през последната седмица нямат право да посещават Пекин, докато пътуващите от чужбина трябва да бъдат поставени под карантина в хотел за седем до 10 дни – ако могат да се ориентират в навременния и непрозрачен процес на получаване на виза.

Бизнес групи са на мнение, че това обезсърчава чуждестранните ръководители да посещават, което е накарало компаниите да пренасочат инвестиционните си планове към други страни. Посещенията на американски служители и законодатели, натоварени с поддържането на ключовите търговски отношения на фона на напрежението около митата, Тайван и правата на човека, практически са в застой.

Миналата седмица достъпът до част от централния град Джънджоу, където се намира най-голямата фабрика за iPhone в света, беше спрян, след като жителите дадоха положителен тест за вируса. Хиляди работници прескачаха огради и се разхождаха по магистралите, за да избягат от фабриката, управлявана от тайванската Foxconn Technology Group. Мнозина издадоха, че колеги, които са се разболели, не са получили помощ и условията на труд са опасни.

Също така миналата седмица хора публикуваха възмутени коментари в социалните медии, след като 3-годишно момче, чийто комплекс в северозападната част беше под карантина, почина от отравяне с въглероден окис. Баща му се оплака, че пазачите, които налагаха затварянето, отказаха да помогнат и се опитаха да го спрат, докато той бързаше да откара сина си в болница. Въпреки подобни оплаквания, китайските граждани нямат много думата при определянето на политиката в рамките на еднопартийната авторитарна система, която поддържа строг контрол върху медиите и публичните демонстрации.

Спекулациите кога мерките ще бъдат облекчени се съсредоточиха върху това дали правителството желае да внася или да произвежда в страната по-ефективни ваксини, като възрастното население остава особено уязвимо. Това може да се случи най-скоро следващата пролет, когато трябва да бъдат назначени нови длъжностни лица под продължаващото ръководство на Си. Или ограниченията могат да продължат да съществуват много по-дълго, ако правителството продължи да отхвърля идеята да се живее, за да се учи със сравнително ниско ниво на случаи, които причиняват много по-малко хоспитализации и смъртни случаи, отколкото когато пандемията беше в разгара си.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments