Китай осъди Г-7 след изявление относно Синдзян и Хонконг

0
34
Хонг Конг, пешеходци.
Снимка: Пиксабей

Китай обвини Г-7 в „политическа манипулация“, след като критикува Пекин по редица въпроси, съобщава “BBC”В съвместно изявление в края на тридневната среща на върха лидерите на страните от Г-7 призоваха Китай “да зачита правата на човека и основните свободи”. Подчертаните въпроси включват злоупотреби срещу уйгурската мюсюлманска малцинствена група и репресиите срещу промократичните активисти в Хонконг. Посолството на Китай във Великобритания упрекна Г-7 в „неоснователни обвинения“. В понеделник негов говорител каза:

“Спрете да клеветите на Китай, спрете да се намесвате във вътрешните работи на Китай и спрете да вредите на китайските интереси.”

Изявлението на Г-7 – седемте най-големи в света, така наречените напреднали икономики – включва ангажименти по редица въпроси, като например прекратяване на пандемията на коронавируса и стъпки за справяне с изменението на климата, както и препратки към Китай.

Групата, съставена от Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ, призова Китай да спазва правата на човека в Синдзян, северозападен регион, който е дом на уйгурите и други мюсюлмански малцинства.

Експертите обикновено се съгласяват, че Китай е задържал до милион уйгури и други мюсюлмани и е затворил стотици хиляди в репресиите си в Синдзян, започнали през 2017 г. Има широко разпространени съобщения за физически и психологически изтезания в затворите и лагерите за задържане в региона. Китай отрича обвиненията.

В декларацията на Г-7 се призовава да се зачитат правата и свободите в Хонг Конг, където нов закон за сигурността, приет от Китай миналата година, улесни наказването на протестиращите. Лидерите заявиха, че Хонг Конг трябва да запази „висока степен на автономия“, както е установено по споразумения, когато е върнат на Китай през 1997 г.

В изявлението се подчертава „важността на мира и стабилността“ в Тайванския пролив – силно контролиран воден път, който разделя Китай и Тайван. Китай вижда демократичния Тайван като отцепена провинция, но Тайван вижда себе си като суверенна държава. Той също така поиска ново разследване в Китай за произхода на COVID-19.

Американският президент Джо Байдън заяви, че е „доволен“ от езика на изявлението за Китай. Но китайското посолство във Великобритания се противопостави на споменаванията на Синдзян, Хонг Конг и Тайван, които според него изопачават фактите и разкриват “зловещите намерения на няколко държави като САЩ”.

Очаква се по-силното послание за Китай да бъде отправено от лидерите на военния алианс на НАТО на среща в понеделник. Пристигайки на еднодневната среща на върха в Брюксел, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви:

“Знаем, че Китай не споделя нашите ценности … трябва да отговорим заедно като съюз.”

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза, че страната ще участва в комюникето на НАТО “по по-силен начин, отколкото сме виждали досега”.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments