Китай кипи на фона на заплахата на технологичните ѝ амбиции от американския контрол над чипове

0
72
Платка, чип.
Компютърна платка. Снимка: Пиксабей

Яростни на усилията на САЩ, които прекъсват достъпа до технологии за създаване на модерни компютърни чипове, китайските лидери изглежда се борят да разберат как да отмъстят, без да накърнят собствените си амбиции в телекомуникациите, изкуствения интелект и други индустрии, предава „Асошиейтед прес“.

Правителството на президента Си Дзинпин вижда чиповете, които се използват във всичко – от телефони до кухненски уреди до бойни самолети, като решаващи активи в стратегическото си съперничество с Вашингтон и усилията за придобиване на богатство и глобално влияние. Чиповете са център на „технологична война“, написа китайски учен в официално издание през февруари.

Китай има собствени леярни за чипове, но те доставят само процесори от нисък клас, използвани в автомобили и уреди. Правителството на САЩ, започвайки от тогавашния президент Доналд Тръмп, прекъсва достъпа до нарастващ набор от инструменти за производство на чипове за компютърни сървъри, AI и други модерни приложения. Япония и Холандия се присъединиха към ограничаването на достъпа до технология, която според тях може да се използва за производство на оръжия.

Си, на необичайно остър език, обвини Вашингтон през март, че се опитва да блокира развитието на Китай с кампания за „ограничаване и потискане“. Той призова обществеността да се осмели да се бори.

Въпреки това Пекин се забави с отмъщението на американските компании, вероятно за да избегне прекъсването на китайските индустрии, които сглобяват повечето смартфони, таблети и друга потребителска електроника в света. Всяка година те внасят чуждестранни чипове на стойност над 300 милиарда долара.

Управляващата комунистическа партия хвърля милиарди долари в опити да ускори разработката на чипове и да намали нуждата от чуждестранни технологии.

Най-шумното оплакване на Китай: Блокиран е от закупуването на машина, достъпна само от холандска компания, ASML, която използва ултравиолетова светлина за гравиране на вериги в силициеви чипове в мащаб, измерен в нанометри или милиардни от метъра. Без това китайските усилия да направят транзисторите по-бързи и по-ефективни, като ги опаковат по-плътно един до друг върху парчета силиций с размер на нокът, са в застой.

Създаването на процесорни чипове изисква около 1500 стъпки и технологии, притежавани от американски, европейски, японски и други доставчици.

„Китай няма да погълне всичко. Ако възникнат щети, трябва да предприемем действия, за да се защитим“, каза китайският посланик в Холандия Тан Джиан пред холандския вестник Financieele Dagblad. Тан заяви:

„Няма да спекулирам какво може да е това. Няма да са само груби думи.“

Конфликтът предизвика предупреждения, че светът може да се отдели или да се раздели на отделни сфери с несъвместими технологични стандарти, което означава, че компютри, смартфони и други продукти от един регион няма да работят в други. Това би повишило разходите и може да забави иновациите.

„Раздвоението в технологичните и икономическите системи се задълбочава“, смята министър-председателят на Сингапур Лий Сиен Лонг на икономически форум в Китай миналия месец.

„Това ще наложи огромни икономически разходи.“

Отношенията между САЩ и Китай са на най-ниското си ниво от десетилетия поради спорове относно сигурността, отношението на Пекин към Хонконг и мюсюлманските етнически малцинства, териториални спорове и многомилиардните търговски излишъци на Китай.

Китайските индустрии ще „ударят дъното“ през 2025 г. или 2026 г., ако не могат да получат следващо поколение чипове или инструменти, за да направят свои собствени, каза Хендел Джоунс, консултант в технологичната индустрия. Джоунс, главен изпълнителен директор на International Business Strategies, е категоричен:

„Китай ще започне значително да изостава.“

Пекин обаче може да има предимство като най-големия източник на батерии за електрически превозни средства, уточнява Джоунс.

Китайският гигант за батерии CATL снабдява производителите на автомобили в САЩ и Европа. Ford Motor Co. планира да използва технологията CATL във фабрика за батерии на стойност 3,5 милиарда долара в Мичиган. Джоунс увери:

„Китай ще отвърне на удара. Това, което обществеността може да види е, че Китай не дава на САЩ батерии за електромобили.“

В петък Япония увеличи натиска върху Пекин, като се присъедини към Вашингтон в налагането на контрол върху износа на оборудване за производство на чипове. В съобщението не се споменава Китай, но министърът на търговията каза, че Токио не иска неговата технология да се използва за военни цели. Говорителят на китайското външно министерство, Мао Нин, предупреди Япония, че „въоръжаването на научните технологии и търговските проблеми“ ще „нарани другите, както и себе си“.

Часове по-късно китайското правителство обяви разследване на най-големия производител на чипове с памет в САЩ, Micron Technology Inc., ключов доставчик на китайски фабрики. Администрацията за киберпространство на Китай заяви, че ще търси заплахи за националната сигурност в технологията и производството на Micron, но не даде подробности.

Китайската армия също се нуждае от полупроводници за разработването на стелт бойни самолети, крилати ракети и други оръжия.

Китайската тревога нарасна, след като през октомври президентът Джо Байдън разшири контрола, наложен от Тръмп върху технологията за производство на чипове. Байдън също забрани на американците да помагат на китайски производители с някои процеси.

За да подхранва китайските доставчици, правителството на Си засилва подкрепата, която според експерти от индустрията вече възлиза на цели 30 милиарда долара годишно под формата на субсидии за научни изследвания и други субсидии.

Най-големият производител на чипове с памет в Китай, Yangtze Memory Technologies Corp. или YMTC, получи 49 милиарда юана (7 милиарда долара) тази година от два официални фонда, според Tianyancha, доставчик на финансова информация.

Единият беше основният инвестиционен инструмент на правителството, Китайският национален инвестиционен фонд за интегрирана схема, известен като Големия фонд. Основана е през 2014 г. със 139 милиарда юана (21 милиарда долара) и е инвестирала в стотици компании.

Големият фонд стартира втори субект, известен като Големия фонд II, през 2019 г. с 200 милиарда юана (30 милиарда долара).

През януари производителят на чипове Hua Hong Semiconductor заяви, че Big Fund II ще допринесе с 1,2 милиарда юана (175 милиона долара) за планирано съоръжение за производство на пластини на стойност 6,7 милиарда юана (975 милиона долара) в източен Китай Wuxi.

През март кабинетът обеща данъчни облекчения и друга подкрепа за индустрията. Не се споменава за цена. Правителството също е създало „интегрирани бази за обучение на таланти“ в 23 университета и шест в други училища.

„Полупроводниците са главното бойно поле на сегашния Китай и САЩ. технологична война“, пише Джунвей Луо, учен от официалния Институт по полупроводници, във февруарския брой на списанието на Китайската академия на науките. Луо призова за „самоувереност и самоусъвършенстване в полупроводниците“.

Мащабът на необходимите разходи е огромен. Световният лидер в индустрията, Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp., или TSMC, е в третата година от тригодишен план за 100 милиарда долара за разширяване на научните изследвания и производството.

Разработчици, включително Huawei Technologies Ltd. и VeriSilicon Holdings Co., могат да проектират логически чипове за смартфони, толкова мощни, колкото тези на Intel Corp., Apple Inc., южнокорейската Samsung Electronics Co. или британската Arm Ltd., според изследователи в индустрията. Но те не могат да бъдат произведени без прецизната технология на TSMC и други чуждестранни леярни.

През 2019 г. Тръмп осакати марката смартфони на Huawei, като я блокира да купува американски чипове или друга технология. Американски служители казват, че Huawei, първата глобална технологична марка на Китай, може да улесни китайския шпионаж, обвинение, което компанията отрича. През 2020 г. Белият дом затегна контрола, блокирайки TSMC и други фирми да използват американска технология за производство на чипове за Huawei.

Вашингтон постави нови препятствия пред китайските дизайнери на чипове през август, като наложи ограничения върху софтуера, известен като EDA, или автоматизация на електронния дизайн, заедно с европейските, азиатските и други правителства, за да ограничат разпространението на технологии с „двойна употреба“, които могат да се използват за производство на оръжия .

През декември Байдън добави YMTC, производителя на чипове с памет, и някои други китайски компании в черен списък, който ограничава достъпа до чипове, произведени навсякъде с помощта на американски инструменти или процеси.

Китайските леярни могат да гравират вериги на разстояние до 28 нанометра една от друга. За разлика от тях, TSMC и други глобални конкуренти могат да гравират вериги само на три нанометра една от друга, десет пъти по-висока от прецизността на китайската индустрия. Те се движат към два нанометра.

За да направите най-новите чипове, „имате нужда от инструменти за EUV (екстремна ултравиолетова литография), много сложна рецепта за процес и не само няколко милиарда долара, а десетки и десетки милиарди долари“, смята Питър Ханбъри, който следва индустрията за Bain & Co. Ханбъри е категоричен:

„Те няма да могат да произвеждат конкурентни чипове за сървъри, компютри и смартфони. Трябва да отидете в TSMC, за да направите това.“

Управляващата партия в Китай се опитва да разработи свои собствени доставчици на инструменти, но изследователите казват, че е далеч зад глобалната мрежа, разпространена в десетки държави.

Huawei заяви във видео на уебсайта си през декември, че работи върху EUV технология. Но създаването на машина, сравнима с тази на ASML, може да струва 5 милиарда долара и да изисква десетилетие изследвания, според експерти от индустрията. Huawei не отговори на искане за коментар.

Денят, в който Китай може да достави своя собствена EUV машина, е „много далеч“, уточни Ханбъри.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments