Китай изпраща високопоставения си пратеник Уан Йи в Русия за разговори по въпросите на сигурността

0
12
Уанг Йи, Китай.
Високопоставения дипломат на Китай Уанг Йи. Снимка: Wikimedia Commons

Топ дипломатът на Китай Уан Йи е на посещение в Русия за разговори по въпросите на сигурността, докато Москва се стреми да продължи да подкрепя войната си в Украйна, предава „BBC“. 

Като близък съюзник на Москва, Пекин е обвиняван, че косвено подкрепя Русия по време на войната, което Китай отрича. Посещението на Уан Йи идва след срещата на Владимир Путин със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, за която се смяташе, че ще доведе до сключване на оръжейна сделка.

Руските медии заявиха, че пътуването на Уан Йи също така ще подготви почвата за скорошно посещение на Путин в Пекин. По-рано този месец Путин заяви, че очаква да се срещне с китайския президент Си Дзинпин, но не каза кога. Той не е пътувал в чужбина, откакто през март Международният наказателен съд издаде заповед за ареста му заради военни престъпления в Украйна. За последен път Путин е стъпвал на чужда земя през декември 2022 г., когато посещава Беларус и Киргизстан.

Китайското външно министерство заяви, че Уан Йи е в Русия за четири дни за „стратегически консултации по сигурността“. Руската информационна агенция ТАСС, позовавайки се на Кремъл, съобщи, че той ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров и войната в Украйна ще бъде основна тема на разговорите им. Те ще обсъдят и „разширяването на силите и инфраструктурата на НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион“, както и засилването на координацията им в международни групировки като ООН, се казва в съобщението.

Посещението на Уан Йи идва дни след изключително спорното посрещане на Ким от страна на Путин, за което САЩ твърдят, че е било с цел да се обсъди продажбата на севернокорейски оръжия на Русия. Смята се, че Москва изпитва недостиг на оръжия и боеприпаси.

Русия и Северна Корея заявиха, че са разговаряли за „военно сътрудничество“ и помощ за сателитната програма на Пхенян. На въпрос за пътуването на Ким миналата седмица китайското външно министерство отказа да коментира, като заяви, че това е „нещо между техните две страни“.

Някои анализатори обаче смятат, че всяка взаимна подкрепа между Северна Корея и Русия се случва със знанието или дори с негласното съгласие на Китай, предвид тесните връзки на Пекин с другите две държави. Тези отношения се простират отвъд социалистическата идеология и общото им недоверие към САЩ и Запада. Пекин отдавна е икономическият спасителен пояс на Пхенян чрез търговията, а през последната година започна да се превръща и в спасителен пояс на Москва чрез увеличаване на покупките на руски петрол и газ. Александър Корольов, експерт по китайско-руските отношения от Университета на Нов Южен Уелс в Австралия, коментира:

„Каквото и да се случва с Русия и Северна Корея, то не може да се случва, без Китай да знае за това… Не мисля, че те биха си сътрудничили във военно отношение без одобрението на Пекин.“

Китай дори би могъл да разглежда Северна Корея като полезно пълномощно, което да помогне на Русия във войната в Украйна, смята още той и допълва:

„Просто като се даде зелена светлина на Северна Корея да има военно сътрудничество с Русия, това е начин да се помогне на Русия с много ниски разходи за репутацията. Тя би могла да обвини севернокорейския мошенически режим, [чиито действия] нямат нищо общо с тях. Това би било умен ход, ако случаят е такъв.“

Посещението на Уан в Русия се осъществява и ден, след като той се срещна със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан в Малта. Освен отношенията между САЩ и Китай, двамата дипломати са обсъдили и регионалната сигурност и войната в Украйна, според изявленията, публикувани от САЩ и Китай.

Макар че САЩ може да разговарят с Китай за оказване на натиск върху Северна Корея, за да прекрати всякакво сътрудничество, може да се окаже малко вероятно Китай да направи това, смята Корольов и уточнява:

„Ако Китай искаше да играе по американския начин, те имаха повече от една година, за да спрат войната, но не го направиха.“

САЩ обвиняват Китай, че от началото на войната е подпомагала Русия икономически и е доставял ключови технологии.

В доклад на американското разузнаване, публикуван през юли, се казва, че Пекин „преследва различни механизми за икономическа подкрепа на Русия, които смекчават както въздействието на западните санкции, така и контрола върху износа“. В доклада се посочват увеличените покупки на руски енергийни продукти от страна на Китай, засиленото използване на неговата валута при транзакции с Русия и „вероятните“ доставки на двойни технологии – изделия, които могат да се използват както за граждански, така и за военни цели, като например безпилотни самолети – за използване в Украйна.

Китай последователно отрича подобни твърдения и настоява, че поддържа обективна позиция по отношение на войната. Страната представи свой собствен мирен план за Украйна, представен по време на бурната дипломация, предприета от Уан по-рано тази година, когато той за последен път посети Москва и се срещна с Владимир Путин.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments