Китай: Индустриалното производство и секторът на недвижимите имоти са в застой

0
34
Икономика
Снимка: Pixabay

Темпът на индустриално производство в Китай, регистриран през май, е по-нисък от очакваното, а забавянето в сектора на недвижимите имоти също изглежда осезаемо, което засилва натиска върху Пекин да подкрепи икономическия растеж, предаде “Reuters”.

С изключение на продажбите на дребно, които надминаха прогнозите в периода на празничните дни, множеството данни, обявени по-рано днес, са предимно неблагоприятни, което изтъква факта, че втората по големина икономика в света се възстановява трудно от икономическите сътресения. Данните на Националното статистическо бюро /НСБ/ показват, че промишленото производство през май е нараснало с 5,6% спрямо предходната година, което свидетелства за забавяне спрямо темпа от 6,7% през април, както че то е под очакванията за ръст от 6,0%. Въпреки тези негативни тенденции, продажбите на дребно, които са показател за потреблението, през май са се повишили с 3,7% на годишна база, което представлява ускоряване на ръста от 2,3% през април и е най-бързият ръст от февруари насам. Анализаторите очакваха ръст от 3,0% поради петдневния официален празник в началото на месеца.

„Данните за активността на икономиката през май и нашите високочестотни проследяващи данни за първата половина на юни сочат, че в икономиката са налице значителни междусекторни различия – силен износ и производствена активност, относително стабилно потребление, но не достатъчно силна активност в сектора на недвижимите имоти,“, обясниха анализатори.

Инвестициите в дълготрайни активи са нараснали с 4,0% през първите пет месеца на 2024 г. спрямо същия период на предходната година, при очаквания за ръст от 4,2%. През периода от януари до април тяхната стойност е нараснала с 4,2%.

Инвестициите в преработващата промишленост през първите пет месеца показват стабилен растеж от 9,6%, подкрепен от акцента на Китай за „качествен растеж“ чрез технологични пробиви и иновации, предвиден за тази година. Икономистите обаче предупредиха, че нарастващото търговско напрежение със Запада във връзка с така наречения свръхкапацитет на Китай може да постави още предизвикателства пред китайските производители на слънчева енергия и електромобили.

Инвестициите в частния сектор са нараснали с 0,1 % през периода януари-май, което е спад спрямо цифрата от 0,3 % през първите четири месеца. Това свидетелства за все още слабото доверие сред частния бизнес. За сравнение, инвестициите в държавния сектор са се повишили със 7,1% през първите пет месеца.

Азиатските пазари на акции отбелязаха нестабилност след противоречивите икономически данни, като стойността на китайския индекс на сините чипове CSI300 се понижи с 0,2%.

Путин се подиграва на Запада, докато спекулациите за посещение в Северна Корея се засилват

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments