Китай твърди: Забраната на TikTok ще се отрази негативно на САЩ

0
58
Приложението Тик Ток.
Снимка: Пиксабей

Китай предупреди, че предложената забрана за използване на приложението TikTok на територията на САЩ ще има негативни последици за страната, предаде „BBC“. Предупреждението беше отправено преди гласуването в Конгреса, което може да доведе до забрана на приложението.

Законопроектът, внесен в Камарата на представителите, има за цел да принуди китайската компания-собственик да продаде приложението и да прекъсне отношенията си с Китай, като в противен случай то ще стане недостъпно за американските потребители. Високопоставени служители в САЩ неведнъж са споделяли опасенията си относно TikTok, позовавайки се на потенциални рискове за националната сигурност на страната. В отговор на това собствениците на TikTok многократно са отхвърляли твърдението, че то представлява каквато и да е заплаха.

Преди гласуването днес говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин обвини САЩ, че „налагат ограничения върху TikTok“, въпреки че „никога не са откривали доказателства, че TikTok застрашава националната им сигурност“.

„Подобно оскърбително поведение, което не може да бъде печелившо в условията на лоялна конкуренция, нарушава нормалната стопанска дейност на дружествата, подкопава доверието на международните инвеститори в инвестиционната среда и вреди на нормалния международен икономически и търговски ред. В крайна сметка това неминуемо ще се отрази негативно на самите Съединени щати“, коментира още Уан Уенбин.

Ходът, предприет от властите на САЩ, бързо се превърна в обект на критики и от страна на китайските медии, като няколко вестника дори публикуваха сатирични карикатури, осмиващи усилията на САЩ да забранят приложението.

TikTok е собственост на базираната в Пекин и регистрирана на Каймановите острови компания „ByteDance“. Ако американският законопроект влезе в сила, “ByteDance” ще бъде задължена да продаде TikTok в рамките на шест месеца или ще бъде изправена пред забрана за достъп до американските магазини за приложения и уеб хостинг платформи. Миналата седмица TikTok разпространи съобщение до много от своите американски потребители, в което ги призова да се обърнат към своите управляващи, за да попречат на правителството да лиши „170 милиона американци от конституционното им право на свобода на словото“.

Това от своя страна доведе до изпращането на писмо от Комисията по въпросите за Китай към Камарата на представителите, в което се казва, че компанията трябва да спре да „разпространява неверни твърдения в кампанията си за манипулиране и мобилизиране на американските граждани от името на Китайската комунистическа партия“. От ръководството на компанията-собственик отрекоха да поддържат каквито и да било отношения с китайското правителство и заявиха, че компанията е била преструктурирана, за да се запазят американските данни в САЩ.

Бившият президент Доналд Тръмп се опита да забрани приложението през 2020 г., но усилията му не се увенчаха с успех. Тръмп, който вчера успя да си осигури необходимия праг от делегати, за да получи номинацията на Републиканската партия за кандидат-президент, сега изненадващо се обяви против забраната, като изтъкна, че тя ще облагодетелства несправедливо Facebook.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments