Кисинджър: Време е за договаряне на мир в Украйна

0
69
Хенри Кисинджър
Хенри Кисинджър. Снимка: Wikipedia

„Наближава времето да се договаря мир в Украйна, за да се намали рискът от още една разрушителна световна война, но мечтите за разпокъсване на Русия може да отприщят ядрен хаос.“

Това заяви Хенри Кисинджър. Той е архитект на политиката на разведряване със Съветския съюз по времето на Студената война в качеството си на държавен секретар на президентите Ричард Никсън и Джералд Форд, неведнъж се е срещал с Владимир Путин, откакто той стана президент на Русия през 2000 година.

Според публикация в „Reuters“ не се очертава изход от конфликта засега, започнал с руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Русия в момента контролира близо 1/5 от територията на Украйна. Кремъл казва, че Киев трябва да признае анексирането от Москва на 4 частично контролирани от нея южни и източни украински области.

Украйна настоява всички руски войски да напуснат нейната територия, включително полуостров Крим, който Русия анексира през 2014 година. Украйна подаде молба за приемане в НАТО, след като през септември Москва обяви анексирането на тези райони.

„Наближава времето да се надгради върху стратегическите промени и интегрирането им в нова структура, насочена към постигане на мир чрез преговори. Един мирен процес трябва да свърже Украйна с НАТО по категоричен начин. Алтернативата за неутралитет вече няма да има смисъл“, пише Кисинджър.

Той отбеляза, че през май е предложил прекратяване на огъня, при което руските сили да се изтеглят на позициите от преди началото на инвазията, а съдбата на Крим да бъде обект на преговори.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments